Демаршът, който Руската федерация прави през посланика си Елеонора Митрофанова,

...
Демаршът, който Руската федерация прави през посланика си Елеонора Митрофанова,
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: Ултиматумът на посланик Митрофанова е намеса във вътрешните ни работи

" Демаршът, който Руската федерация прави през посланика си Елеонора Митрофанова, е невиждан по арогантността си. Това е един ултиматум към една демократична и самостоятелна страна. Нито една уважаваща себе си страна не може да одобри подобен ултиматум, който даже беше с посочен час. Ако Руската федерация приема, че положителните връзки се базират на това да получаваме нареждания по този метод, има риск да се скъсат дипломатически връзки сред София и Москва.... Самият факт, че дипломат Митрофанова си разрешава да сложи ултиматум на българското държавно управление, е пар екселанс интервенция във вътрешните работи на България. Да искаш промяна на министър-председателя, коя страна си е разрешавала сходно нещо! ".

Това съобщи пред БНР Надежда Нейнски, някогашен министър на външните работи и някогашен дипломат на България в Турция.

Тя акцентира, че събитията, довели до изгонването на 70 съветски дипломати и чиновници, са били известни на всички високопоставени български политици:

" Проява на неприятен политически усет е да се твърди от партии и институции, че те не били осведомени. На Съвета по сигурността към Министерския съвет са участвали представители и на президента Румен Радев. При състояние, че той е бил осведомен и е имал интерес да се запознае с отчета на ДАНС, уверена съм, че той познава този отчет на ДАНС. Колкото до това дали са осведомени за вземането на съответното решение - това решение е напълно в прерогативите на изпълнителната власт. Министър-председателят е напълно в правото си да вземе това решение. Надяваме се той да го е взел въз основата на съществени данни ".

Надежда Нейнски изясни, че не е наложително да бъдеш посланик, с цел да извършваш дейности като част от състава на дипломатическата задача, които влизат в прорез с признатите закони и ползите на страната:

" Вярвам на българските служби и откакто те са изнесли такава информация до премиера и до всички институции, които имат право да се срещнат с нея.... По Виенската спогодба, страната, обявяваща дипломати за изпъждане, не е длъжна да ги извести за аргументите ".

Според някогашния министър на външните работи всички български партии би трябвало да заемат позиция в поддръжка за дейностите на Кирил Петков по тематиката за съветските дипломати:

" Става дума за българските национални ползи, за българската национална сигурност. Няма по какъв начин българска партия да заеме страната на непозната страна в спор, засягащ националната сигурност на България.... Виждаме две партии от ръководещата коалиция (БСП и Има Такъв Народ от четворната коалиция - б.р.), които слагат изискване и заемат страната на атакуващата ни сега Руска федерация. Това е необяснимо държание и слага под въпрос опциите за основаването на устойчиво болшинство в границите на това Народно заседание ".

" Българи-руските връзки имат късмет да се развиват в другарска посока единствено в случай че има взаимно почитание и ценене на ползите. Ако те са основани на този вид държание, който посланикът на Руската федерация ни показва - на нареждания и ултиматуми - като генерал-губернатор, няма по какъв начин да има положителни връзки, тъй като това значи ние да не почитаме самите нас. Няма по какъв начин да почитат България, в случай че България сама себе си не почита и се огъне и коленичи пред един подобен ултиматум, който е недопустим в 21 век ", съобщи Нейнски.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР