Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ © Юлия Лазарова Основната политическа

...
Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ © Юлия Лазарова Основната политическа
Коментари Харесай

Вечерни новини: ГЕРБ и ДПС пускат бизнеса да финансира партиите, скандален търг свали шефа на НЕК

Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ

© Юлия Лазарова Основната политическа вест за България от деня е, че под патронажа на Делян Пеевски, който отново се появи в Народното събрание, Движение за права и свободи и ГЕРБ реализираха споразумение да слагат партиите във финансова взаимозависимост от бизнеса. А спестените пари Пеевски даде обещание за безвъзмездни детски градини. Средствата, естествено, няма да стигнат, само че в надпреварата по популизъм от партията на Доган прибавиха и освобождение на книги и учебници от Данък добавена стойност.

Тръмп стартира акцията си за втори мандат още веднъж с величието на Съединени американски щати, на които всички останали страни завиждали.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък НАЙ-ВАЖНОТО

ГЕРБ и Движение за права и свободи се схванаха да отворят безкрайно финансиране на партиите от бизнеса

Две седмици откакто министър председателят Бойко Борисов внесе законопроект от името на кабинета за понижаване на партийните дотации до 1 лев на получен глас, като разгласи, че това е извънредно незадоволително за прехрана на партиите, в сряда ГЕРБ и Движение за права и свободи реализираха единодушие тотално да сменят модела на партийно финансиране в страната, като още веднъж позволен финансиране от бизнеса - освен това безкрайно. Паралелно с това регламентираното държавно субсидиране за партиите по ясни критерии - 11 лв. за всеки получен глас на парламентарните избори ще бъде редуцирано до 1 лев (теза на ГЕРБ) или напълно отстранено по предложение на Движение за права и свободи.
От Българска социалистическа партия оповестиха това за координирана акция на ГЕРБ и Движение за права и свободи за приватизиране на политическия живот посредством допускане на частно финансиране на партиите.

НЕК ще има нов шеф след нагласен търг
Най-голямата енергийна компания - държавната НЕК ще има нов шеф откакто сегашният подаде оставка поради абсурден търг за ток. Решението на Петър Илиев беше оповестено в известие на БЕХ, в която група е сдружението. Мотиви не бяха посочени. Но оставката идва тъкмо в деня, в който държавната компания планираше да организира два търга за продажба на електрическа енергия за 50 млн. лева със мощно ограничаващи условия, които повдигнаха подозрения, че са нагласени за един купувач-фаворит, доста евентуално - Христо Ковачки. НЕК постоянно влиза в кавги и въпросният търг не е казус. Държавата е главен състезател на борсовия пазар на ток и през последната година не сподели, че желае транспарантен и прогнозируем пазар на електричество. НЕК е рекордьор по задължения в страната - с пасиви над 4 млрд лева И предходната година още веднъж завърши на загуба. Сега въпросът е дали най-накрая страната може да назначи способен управител на това значимо сдружение.
Европейски Съюз още веднъж отсрочи началото на договарянията със Северна Македония и Албания

Заради неналичието на единна позиция сред страните членки Европейски Съюз още веднъж отсрочи старта на договаряния със Северна Македония и Албания за присъединение към блока. Остава вярата Брюксел да даде позитивно мнение по-късно тази година - през октомври.

Преди месец Европейска комисия уточни, че двете балкански страни са постигнали прогрес по промените в множеството сфери и предложи започване на договаряния за присъединение. Въпреки поддръжката на доста страни, измежду които и България, както и на ръководителя на Европейският съвет Доналд Туск, има обаче и много страни, които считат, че Скопие и Тирана не са подготвени и измежду тях са Франция, Германия и Холандия.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Тръмп откри акцията си за втори мандат с заричане да резервира Америка велика

[Reuters]
С заричане да резервира Америка велика президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп публично откри акцията си за втори мандат на президентските избори през 2020 година, пред близо 20 хиляди свои последователи, събрали се в спортна зала в Орландо, щата Флорида. " Ако желаете да приключите с тази корумпирана система един път вечно, елате на 3 ноември и гласувайте, гласувайте, гласувайте ", прикани Тръмп. Напомняйки за успеха си на президентските избори през 2016 година, той съобщи: " Един път го направихме и в този момент ще го повторим. И този път ще доведем нещата до край... Ние ще продължим да вършим Америка още веднъж велика и след това в действителност ще запазим Америка велика ".

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Путин дава отговор на въпроси на руснаците

Над 1 млн. въпроси са получени за " директната линия " с Владимир Путин, който в четвъртък ще дава отговор директно по малкия екран на жителите. Събитието ще се организира за 17-и следващ път.
Анализатори разясняват, че от много време този формат има по-скоро резултат на социологическо допитване какво вълнува най-вече руснаците. Миналата година Путин отговори на повече от 70 въпроса за над 4 часа.

Фед ще разгласи решенията си

Федералният запас ще разгласи в сряда късно вечерта решенията си след двудневното си съвещание. Председателят на Фед Джером Пауъл ще даде конференция, на която се планува, че ще очертае и бъдещата парична политика на институцията.
От началото на седмицата акциите на Уолстрийт нарастват в очакване на сигнали, че американската централна банка ще понижи лихвите до края на годината.

Правосъдният министър ще регистрира пред Съвета на Европа по какъв начин България ще проверява основните прокурори

В четвъртък и петък правосъдният министър Данаил Кирилов и екипът му ще се регистрират пред Съвета на Европа за какво към този момент девет години българските управляващи не съумяват да изпълнят предписанието да вкарат гаранции за дейно следствие на основния прокурор. На кръгла маса в София ще се разисква какво България е подхванала по осъществяване на решения на Съда в Страсбург, засягащи неефективното наказателно произвеждане у нас по принцип.

В последните месеци министър Кирилов предлага законопроект, с който да пакетира в едно ограниченията за следствие на тримата огромни - основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища, което значи, че те няма да са съответни към Обвинител №1.

Лидерите на Европейски Съюз ще разискват основни назначения

Лидерите на Европейски Съюз ще се срещнат на 20-21 юни в Брюксел, с цел да вземат решения за основните назначения за идващия интервал на фона на значителните разлики, които имат водещите страни като Германия, Франция и Испания за това какъв да е идващият ръководител на Европейска комисия, кой да оглави Съвета на Европа и ЕЦБ.

Очаква се и да бъде призната стратегическата стратегия на Европейски Съюз за интервала 2019 - 2024 година

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

80%
най-малко от постройките в България нямат мълниезащитни съоръжения или те не работят, оповестява Христомир Иванов от Камарата на инженерите в капиталовото планиране, представен от в. " Сега ". В понеделник човек умря, откакто е бил ударен от гръмотевица в столичния кв. " Люлин ", до момента в който разхождал кучето си.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Изпълнителният шеф на столичното общинско сдружение " Чистота Искър " Юлиян Методиев е отхвърлен от служба, оповестиха за Дарик от Столичната община. Преди дни стана известно, че компания на някогашния концесионер на чистотата в София Румен Гайтански – Вълка в действителност е подизпълнител на общинското сдружение.

Прокуратура внесе обвинявания против трима някогашни шефове от пътната организация - Лазар Лазаров, Дончо Атанасов и Илиана Захариева. Те са за занемареност в изключително огромни размери, защото не са оказали задоволително надзор при строителството на автомагистрала " Марица ". Лазаров един път към този момент бе упрекнат отново за градежа на " Марица ", само че делото бе прекъснато поради процесуални нарушавания.

Между 500 и 6000 лева за физическите лица и до 12 000 лева за юридическите ще са санкциите за несъразмерен звук навън сред 14 и 16 ч. и от 23 до 8 ч. Това одобриха депутатите на второ четене през днешния ден - година след първото гласоподаване в залата. Затягането на разпоредбите против шума е борба, която ексвицепремиерът Валери Симеонов стартира в морските курорти, а по-късно разшири за другите места.

Президентът обмисля дали да наложи несъгласие на законови промени, с които бе лимитирано дивото къмпингуване, както желаеха от него от групата " Бетономорие ", която провежда и митинги против закона. Това заяви Радев пред публицисти. Той поддържа тезата на екоактивистите, като съобщи, че измененията са във щета на обществото и обслужват " варварското бетониране на Черноморието ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР