Делта вариантът на коронавируса е открит във всички проби на COVID-19, които ...

Делта вариантът на коронавируса е открит във всички проби на COVID-19, които

COVID-19 у нас: 100% от пробите са Делта, 20 нови случая на Делта плюс

Делта разновидността на коронавируса е открит във всички проби на COVID-19, които са изпратени в НЦЗПБ за целогеномно секвениране. Това демонстрира информация на DarikNews.bg в Центъра по заразни и паразитни заболявания. 

Анализирани са 554 клинични проби със SARS-CoV-2. При всички тях се откри вирусен вариант Делта, който съгласно СЗО е присъединен към вариантите с нараснало значение за публичното здраве. 

Новият Делта плюс вид на COVID-19 е открит в нови 20 проби. Един пациент с Делта плюс е приет в болница, 16 са на домашно лекуване, един е оздравял, а двама пациенти с този вид на ковид са умряли. Пробите с Делта плюс са взети от пациенти в Бургас, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора и Търговище. 

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в срока 13.10-11.11.2021 година и са изпратени от 45 разнообразни лечебни заведения от 23 области на страната. 

От август 2021 г. Делта разновидността е разграничен на класически (B.1.617.2) и подварианти означени с AY и следващ номер. Класификацията на подвариантите на Делта се употребява за епидемиологично наблюдаване на пандемията.

 
 НЦЗПБ графика НЦЗПБ

Източник: novinite.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg