Делото срещу втория помощник на кораба Вера Су не тръгна

...
Делото срещу втория помощник на кораба Вера Су не тръгна
Коментари Харесай

Нередовно призоваване на втория помощник на Вера Су спъна делото за заседналия кораб -

Делото против втория асистент на кораба " Вера Су " не потегли поради нередовно приканване на подсъдимия, който през днешния ден не се появи в правосъдната зала , оповестиха от Окръжния съд на Добрич.

Съгласно предписание на съда подсъдимият е трябвало да бъде свикан посредством назначения му длъжностен бранител, само че това не се е случило, защото подсъдимият е спрял да дава отговор на телефонните номера, които дал на юриста си за връзка. В правосъдната зала бранителят изясни, че към днешна дата е съумял да откри настоящия телефонен номер на К.А., разговарял е с него и подсъдимият е декларирал подготвеност да участва на идващото съвещание.

За да бъде изпълнена процедурата по връчване на книжата на подсъдимия - турски жител, и призоваването му, съдът разпореди да бъде направена правосъдна поръчка по линия на интернационалното съдействие по наказателни каузи. Съдебната поръчка ще бъде изпратена до турското министерство на правораздаването, защото има контракт за правна помощ по цивилен и наказателни каузи сред България и Турция.

Съдебната поръчка ще бъде изпратена посредством българското правосъдно министерство и ще включва преведения обвинителен акт, разпореждането за предаване на съд, извадки от Наказателно-процесуален кодекс за правата на подсъдимия и нуждата от персонално присъединяване, с цел да се допусне някоя от съкратените процедури.

Повдигнатото на К.А. обвиняване е за това, че на 20 септември 2021 година в акваторията на Черно море край село Камен бряг и курорта Русалка като вахтен асистент - капитан на транспортен съд " Вера Су ", плаващ под панамски байрак, е задремал и е позволил корабът да заседне. Действията му са по несъобразителност и от него са настъпили обилни имуществени вреди за корабособственика в размер на 6 680 734. 85 лева

Според описаното в обвинителния акт в 00:00 часа на 20 септември 2021 година вторият асистент капитан приел от капитана дежурството, само че е задремал и в 04:15 часа корабът затънал. Така е нарушил предписание от Международната спогодба за вахтената работа и нормите за подготовка и освидетелстване на моряците, според което „ вахтените помощник-капитани, които носят ходова навигационна вахта, са виновни за сигурността на корабоплаване на кораба по времето на тяхната вахта, като те са длъжни когато и да е да участват физически на ходовия мостик или на място, директно обвързвано с това помещение, да вземем за пример щурманска рубка или пост за ръководство на мостика ", само че не го е направил. 

Новото съвещание по делото е планувано за 29 септември, избрани са и две запаси дати през октомври.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР