Делото срещу тримата роми, които ограбиха и пребиха възрастна жена

...
Делото срещу тримата роми, които ограбиха и пребиха възрастна жена
Коментари Харесай

Полиграф заковал единия от циганите, нападнали брутално баба Атанаска

Делото против тримата роми, които ограбиха и пребиха стара жена в Белозем, стартира всъщност. В правосъдна зала за следващ път бяха доведени Тодор Велиев, Атанас Радев и Ангел Василев, написа "Трафик ".

В началото на февруари 87-годишната Атанаска бе обрана от крадци. При нападението единият от мъжете е съборил старата жена като при рухването тя е счупила бедрото си.

Другият причинител опрял нож в гърлото на жертвата и я заплашил, че ще я заколи, след което тримата причинители почнали да претърсват къщата. Изнесли бойлер, два телефона, микровълнова печка и други След обира дамата е настанена в болница.

След случилото, в региона се организира огромна полицейска акция, при която бяха арестувани 42 души. На място дойдоха основният прокурор Иван Гешев и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Възрастната жена е била извънредно наблюдателна и е запомнила ножа, с който е била застрашена. Това в следствие е помогнало при идентифициране на причинителите.

След следствие, траяло няколко месеца, са открити тримата причинители. Това са Ангел, Тодор и Атанас – всички с предходни престъпни прояви и осъждания.

В правосъдна зала през днешния ден и тримата отхвърлиха да дават пояснения пред съда. Делото стартира по общия ред с разпит на очевидци и движимости лица.

Първи призовани за днешно съвещание бяха синовете на Атанаска, както и един от водещите служител на реда в следствието. Последният уточни по какъв начин Атанас, Тодор и Ангел са „ атакували” дома на старата жена, както и механизма, по който са били задържани. Оказва се, че Ангел ги е издал след тест с полиграф.

Полицай Койчо Димитров е един от първите пристигнали в Белозем след сигнала за обир. Той е заварил потърпевшата Атанаска в колата за спешна помощ преди да отпътува за болничното заведение. Още тогава дамата му е споделила, че двама са я нападнали през нощта, заплашили са я и по-късно са бутнали на земята.

„ Когато отидохме, забелязахме следи от стъпки в снега. Те водеха в посока махалата. Същата нощ поради мощна стихия беше спирал токът. Това ни попречи и ни затрудни, защото снегът бе замаскирал част от следите.

Освен това камерите в региона не са работели. Все отново от записите видяхме, че след 2 часа през нощта, пред къща, след тази на Атанаска, има следи от обувки в снега. Пак водеха към махалата. Така се ориентирахме, че нападателите са избягали в тази посока. Последваха няколко интервенции на територията на селото.

Много мъчно се работи с ромите. Те не спомагат, отхвърлят да приказват и се прикриват един друг”, описа криминалналистът. Той добави, че при огледа са откри по какъв начин крадците са проникнали в къщата.

„ С железна лопата, взета от двора на Атанаска, е взломена вратата. Имаше следи по дограмата. Вътре, в една от стаите бе изтръгнат бойлер. Помещението бе мокро, виждаха се следи от уреда, както и тръби.

В третата стая беше отворен единствено един дрешник. В стаята на Атанаска видяхме събран на земята килим. Синът й Георги към този момент беше на мястото на престъплението. Той описа, че на земята е била микровълновата печка, която липсва. Освен това уточни, че са отмъкнати и два телефона – мобилен и стационарен”, сподели още проверяващият.

След близо седмица той съумял да посети в болничното заведение Атанаска. Тя разказала в детайли какво се е случило. В злощастната вечер, към среднощ спрял токът в дома й. През прозореца видяла, че и на улицата не свети. Легнала си, само че още преди да заспи, в стаята й нахлули две непознати за нея лица.

Те й поискали пенсията, само че дамата им споделила, че още не я е взела. Помолила ги да я оставят на мира. Когато мъжете се запътили към вратата, Атанаска почнала да вика за помощ.

Тогава един от двамата извадил нож и го опрял във врата й. Заплашил я, че в случай че ги издаде, ще се върнат още веднъж. След това я блъснал и дамата паднала. Докато стенела от болежка, той отново се надвесил, нарекъл я „ гяурка” и още веднъж я предизвестил да мълчи.

Жената била в средата на стаята. Едва се добрала до леглото, с цел да си вземе покривка. Така прекарала нощта на пода до сутринта, когато я намира сина й.

„ При работата ни в Белозем получихме сигнал от комшия на дамата. Къщата му е по път за ромската махала. В двора си, мъжът е намерил лопатката, с която е разрушена вратата. Открита е и летва, която е от оградата на къщата на Атанаска. Изминаха 3-4 месеца през които работихме доста старателно. Всички в махалата бяха разпитани.

Анализираха се доказателствата, ревизираха се алибитата на обвинените. В последна сметка стигнахме до две лица. Едно от тях се споделя Момчил, който е на Атанас доведен наследник. Въпросният мъж дружно с Ангел и брата на Ангел се движили дружно и били близки. Заподозрените бяха отведени за психично проучване.

Оказа се, че Ангел и Момчил са излъгали дали са съпричастни към закононарушението. При сказка с Момчил, той опитваше да отклони вниманието ни от пастрока му Ангел. Сменяше версии и се оплиташе в неистини. Ангел обаче призна всичко.

Оказа се, че той не е влизал в стаята на Атанаска, бил е пред вратата. Разказа, че Тодор Велиев е взел бойлера. Същият е заплашил потърпевшата жена с нож и я е бутнал. Атанас пък взел микровълновата печка.

Телефоните също останали у Тодор. Преди грабежа тримата са се събрали у Атанас. Ден преди този момент Тодор им е споделил, че ще вървят на „ лов”. Това била кодовата дума за кражбата. У Атанас е станало ясно, че жертвата е продавачката на самун. Тя е трябвало същия ден да вземе пенсията.

От Атанаска обаче са взети единствено 100 лв.. Сумата е била на дивана в стаята й. След кражбата, Тодор е дал на Ангел 20 лв. от отмъкнатата сума, с цел да е удовлетворен. Уредите са върнати за остаряло желязо”, добавя служител на реда Димитров. По думите му, Атанаска е била извънредно наблюдателна.

След ареста на Тодор, Атанас и Ангел, са осъществени претърсвания на домовете им. У Тодор е открит нож, който старата жена е разпознала. Тя е запомнила и фенерите, с които мъжете са светили в стаята й.

„ По време на закононарушението, потърпевшата е чула и запомнила една дума – „ бомба”. Оказа се,че има престъпно проявен с подобен прякор.

Той бе и първият ни обвинен. Оказа се, че мъжът има оправдание за нощта, доказано при следствието. Атанаска е запомнила и облеклата, както и че са говорили български”, добави проверяващия.

И към този миг разпитите на очевидците по делото не престават.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР