Делото срещу двамата обвинени квестори от КТБ Станислав Лютов и

...
Делото срещу двамата обвинени квестори от КТБ Станислав Лютов и
Коментари Харесай

Съдът замрази делото срещу квесторите от КТБ и отказа съвместно разглеждане на граждански иск срещу тях

Делото против двамата упрекнати квестори от КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев бе краткотрайно замразено, поради открити от отбраната неясноти в обвиняването. Съдът даде период от 10 дни на Софийска градска прокуратура да отговори документално на забележките на отбраната за пропуски, несъгласия и неясноти в обвиняването и отхвърли молбата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) за взаимно разглеждане на цивилен иск против квесторите за над 1 милион лв..
Припомняме, че двамата квестори от КТБ бяха упрекнати за занемареност в изключително огромни размери на 10 май 2018 година. Според прокуратурата в интервала 20.08.2014 година - 06.11.2014 година в гр.София, действайки в качеството на длъжностни лица, в съучастничество, съзнателно, при изискванията на продължавано закононарушение, те не са положили задоволително грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и от това последвали обилни вреди в размер на 1 070 383,83 лева за Фонд за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Двамата съзнателно разпоредили осчетоводяване на предварителното преустановяване на 9 контракта за самостоятелни срочни депозити с фаворизиран настоящ годишен лихвен %, в резултат на което депозитите били трансферирани за погашение към ФГВБ, твърди обвиняването.
В днешното съвещание съдът отхвърли постъпилата молбата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) за взаимно разглеждане в наказателното дело против двамата квестори от КТБ за занемареност в изключително огромни размери и на цивилен иск за породени имуществени вреди от 1 070 383 лв. и 83 стотинки. Определението е дефинитивно и не предстои на обжалване или протестиране. Съдията остави без почитание молбата на Фонда, мотивирайки се, че гражданският иск би затруднил главното наказателно произвеждане и че разглеждането на гражданския иск не трябва да става причина за отсрочване на делото.
В хода на разглеждането на делото всъщност, отбраната уточни редица позволени неясноти в обвиняването. „ На лице са учредения за преустановяване на правосъдното произвеждане и връщането му в досъдебна фаза “, обявиха юристите на подсъдимите квестори. Адв. Владимир Манолов посочи, че са разкрили разминавания в датите и конкретизира, че имало документално предписание на неустановена дата. „ Такова нещо не може да е реалност, това е правно нищо “, разяснява той. „ Датата има обвързващо отношение към обстоятелството. Датата прави валидността на документа. Без дата той не може да бъде относим към минало събитие “, акцентира юристът и посочи, че подсъдимите не могат да схванат в какво са упрекнати, също че при неразбираеми обвинявания отбраната е невъзможна. Той е безапелационен, че има пороци в обвинителния акт и изреди пред съда поредност открити несъответствия.
„ Не става въпрос за угаждане, става въпрос за обективен развой. Това са справедливи обстоятелства, които би трябвало да бъдат изследвани от съда и да вземе надлежно навреме своето решение във връзка с пропуските на прокуратурата. Срещу неразбираемо обвиняване отбрана е невъзможна, а обвиняването е в действителност неразбираемо “, съобщи пред публицисти на излизане от Съдебната палата адв. Владимир Манолов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР