Делото на бизнесмена Пламен Бобоков срещу заповедта на СДВР за

...
Делото на бизнесмена Пламен Бобоков срещу заповедта на СДВР за
Коментари Харесай

Съдът окончателно обяви ареста на Пламен Бобоков за незаконен


Делото на предприемача Пламен Бобоков против заповедта на Столична дирекция на вътрешните работи за 24-часовото му задържане през юли 2020 година завърши дефинитивно. На втора инстанция Административният съд в София (АСГГ) одобри, че Бобоков е станал жертва на полицейски произвол, арестуван е нелегално и без претекстове, както и че тази мярка несъразмерно е лимитирала правата му, написа в. Сега.

Съдиите Пламен Горелски, Антони Йорданов (докладчик) и Димитрина Петрова се съгласяват с изводите на първата инстанция - Софийския областен съд.

Съдът припомня, че законът задължава органите да стимулират актовете си. Затова и в заповедта си за задържане на предприемача Столична дирекция на вътрешните работи е трябвало да изложи съответна аргументация.

Съдиите споделят, че с цел да бъде някой арестуван от Министерство на вътрешните работи за 24 часа, би трябвало да има задоволително данни, че е взел участие в закононарушение. А не първо да бъде арестуван, а по-късно да се търсят доказателства. Затова и процесуално-следствените дейности, осъществени след ареста на Бобоков и повдигнатото му по-късно обвиняване, няма по какъв начин да обосноват задържането му.

" Обратното би довело по скоро до произвол при използването на мярката и голословно задържане на лица, което опонира на задачата й. Тя не е да се наложи наказване за открито по безапелационен метод закононарушение, а да се попречи на уличения в осъществяването му да се укрие, или да извърши друго закононарушение, или да осуети наказателно гонене ", пишат тримата съдии.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР