Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов, Сергей Станишев,

...
Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов, Сергей Станишев,
Коментари Харесай

73 евродепутати с писмо до Съвета на ЕС за Шенген

Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов, Сергей Станишев, Иво Христов, Елена Йончева и Цветелина Пенкова инициира писмо до Съвета на Европейски Съюз, с което питат, с какви претекстове може да бъде наложено несъгласие на България за присъединението й към Шенгенското пространство. Писмото е подписано и от всички останали евродепутати от България, като е подкрепено от общо 73-ма представители в Европейския парламент от разнообразни страни, които са част от всички политически фамилии. Въпросът е адресиран до Съвета на Европейски Съюз, по предписание 138 на Екологичен потенциал.

Ето и писмото, което беше изпратено през днешния ден до Съвета:

България и Румъния са правно задължени да ползват достиженията на правото от Шенген, като се изключи наредбите, свързани с премахването на вътрешните граници. Двете страни членки нямат право да избират кои елементи от Шенгенското законодателство да ползват и вследствие на това понасят всички тежести, свързани с ръководството на външните граници на Шенген, без да се употребяват от преимуществата на Шенгенското пространство.

През 2011 година България и Румъния сполучливо завършиха процеса на оценяване във връзка с Шенгенското пространство, което беше доказано от Съвета по надлежния ред. Същевременно повече от 11 години по този начин и не беше взето политическо решение за унищожаване на вътрешния надзор.

В този подтекст:

1. При предходни разширявания на Шенген имало ли е различен казус, при който членовете на Съвета са поискали спомагателни оценки, преди да гласоподават решението?

2. Съществува ли правно съображение, което да разрешава обвързване на премахването на вътрешните граници с равнището на показване на съответната страна в други общностни политики?

3. Представлява ли нарушаване на правилото на лоялно съдействие задължаването на една държава-членка да носи цялостна отговорност за осъществяването на общностната политика в избрана област, до момента в който в същото време същата страна бива лишавана от изгодите на съответната политика за безграничен интервал от време?
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР