Делегация на БПЦ взе участие в конференция на тема „Прекратяване

...
Делегация на БПЦ взе участие в конференция на тема „Прекратяване
Коментари Харесай

БПЦ в Брюксел за Конвенцията

Делегация на БПЦ взе присъединяване в конференция на тематика „Прекратяване на насилието против дамите – равносметка и последващи стъпки“, която се организира на 4 декември в Брюксел, по самодейност на Европейска комисия и под председателството на комисаря по правораздаване, права на потребителите и тъждество на половете госпожа Вера Юрова.

Основна тематика на форума беше предварителна защита и битка с насилието против дами и девойки.

Европейските структури обявиха, че се нуждаят от интелигентно законодателство, което да урежда взаимоотношенията, наказванията и предварителната защита на насилието, като визираха Истанбулската спогодба (ИК) и нейната ратификация от страните членки на Европейски Съюз. Отвъд прочувственото говорене, би трябвало да се подчертае, че не всички членки на Съвета на Европа са утвърдили ИК. Доц. доктор Мария Кьосева изясни, че Св. Синод на БПЦ-БП се разгласи срещу въвеждането посредством ИК на понятия, несъвместими с българския публичен ред, непознати в националната ни правна система, както и против прокарването на хрумвания, несъвместими с вярата на Светата Православна черква. Очаквано, експозето на госпожа Кьосева провокира доста въпроси от участниците от разнообразни страни. В отговорите си тя показа съществени причини от Решението на Конституционния съд, с което ИК бе оповестена като противоречаща на българската конституция. Доц. Кьосева заключи, че с този юридически акт на Конституционен съд политическият спор в България за завършил и съобщи, че по отношение на това решение следва да се има поради член 4 от Договора за Европейски Съюз, съгласно който страните могат да се базират на национална еднаквост, в това число и конституционна.

Изключително усещане направи заключителното изявление на митрополит Даниил, който отбрани престижа на БПЦ и достолепието на българската страна в отговор на редица изявления за българската позиция по ИК. Той акцентира, че Православната черква е изрично срещу насилието под всякаква форма над дами и девойки, както и над всеки човек.

Еврокомисар Вера Юрова призна, че срещу Истанбулската спогодба са се изказали и католическата черква и доста други църкви и че за в бъдеще църквите би трябвало да бъдат изслушани в обобществите диспути от дневния ред на европейското общество.

(със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР