Делът на земеделската земя в ЕС, отделена за биологично земеделие,

...
Делът на земеделската земя в ЕС, отделена за биологично земеделие,
Коментари Харесай

Делът терените за биоземеделие в ЕС се е увеличил с над 50% от 2012 г. до 2020 г.

Делът на земеделската земя в Европейски Съюз, отделена за биологично земеделие, се е нараснал с повече от 50 % през интервала 2012-2020 година, с годишно нарастване от 5,7 %. През 2020 година на 9,1 % от селскостопанските площи в Европейски Съюз са били отглеждани култури по биологичен метод. Като цяло, въпреки и със обилни разлики в страните членки, органичните ферми са по-големи от стандартните и се ръководят от по-млади мениджъри. Повтаряйки растежа на производството, продажбите на дребно на органични артикули са се удвоили в Европейски Съюз сред 2015 година и 2020 година Това са част от главните изводи на отчета за пазара на биологичното земеделие, оповестен през днешния ден от Европейската комисия и представен от медиите.

Четирите страни с най-големи площи за биологично земеделие в Европейски Съюз са Франция, Испания, Италия и Германия, като дружно съставляват 52 % от общата повърхност през 2012 година и 59 % през 2020 г.

Най-големият дял от площите за биологично земеделие в Европейски Съюз е отдаден на непрекъснати пасища (42 процента), следвани от зелен фураж (17 процента), зърнени култури (16 процента) и трайни култури като плодове, маслини и лозя (11 процента). Въпреки забележителния напредък органичното отглеждане на животни към момента съставлява дребен дял от общото отглеждане на животни в Европейски Съюз, сред 1 и 7 % според от бранша.

Сведенията от мрежата за данни за земеделската счетоводна активност на Европейски Съюз (FADN) демонстрират, че фермите за биологично произвеждане на растения харчат доста по-малко за торове и за пестициди, в сравнение с стандартните ферми. Фермите за органични полски култури икономисват 75-100 % от разноските за артикули за растителна отбрана на хектар и 45-90 % от разноските за торове на хектар спрямо стандартните ферми. Органичните ферми имат приблизително по-ниски добиви (5-30 % по-ниски за добивите на култури например) и в някои браншове имат по-голяма потребност от работна ръка, с цел да произведат същата стойност на продукцията като стандартните ферми. Те към момента генерират сходен или по-висок приход на служащ с помощта на по-високите цени, както и по-високите равнища на поддръжка от Европейски Съюз, произлизаща основно от Общата селскостопанска политика (ОСП).

През 2020 година 61,6 % от земята в Европейски Съюз, заета за биологично земеделие, е получила характерни заплащания за подкрепяне на биологичното произвеждане от ОСП, със приблизително 144 евро/ха поддръжка от ОСП и 79 евро/ха национално съфинансиране. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР