Делът на възобновяемите източници при производството на електроенергия в световен

...
Делът на възобновяемите източници при производството на електроенергия в световен
Коментари Харесай

С какво да се отопляваме, ако не на въглища, нафта или газ?

Делът на възобновимите източници при производството на електрическа енергия в международен мащаб нараства. Време е да се премине на СО2 неутрални системи и отопление в жилищата, считат специалисти.

Въглищата, нафтата и газът са главните запаси, с които хората отопляват домовете си. Експертите са пресметнали, че при изгарянето им в атмосферата биват изхвърляни към една четвърт от всички парникови газове, водещи до промени на климата на планетата.

Разбира се, да се стои на леден в името на спасяването на климата, не е належащо, счита основателят на Института Пасивхаус (Passivhaus Institut) проф. доктор Волфганг Файст. Сградите в целия свят могат да бъдат отоплявани и климатично неутрално, в случай че се употребяват възобновими източници на сила.

Изолацията на жилищата води до икономии

Разбира се, би трябвало да се стартира с енергийната рационализация на жилищата, с цел да не се разхищава топлината.

Ако се строят нови жилища с добра изолираност и бъдат оборудвани със модерни вентилационни системи, може да се спестят сред 80 и 90 % от нужната им сила, а енергийното саниране на остарели жилища дава спестовност сред 75 и 80 %.

Недостигащите 10 – 20 % от силата може да се набави от възобновими източници. В разнообразни райони на света те могат да бъдат разнообразни, само че най-важният източник на топлота, съгласно професора, са термопомпите, работещи на ток, създаден извънредно от възобновими източници.

Има смисъл обособени къщи да се отопляват на дърва – с пелети или дървени стърготини, само че не цели квартали или промишлени обекти. В подобен случай изразходването на биомаса би било прекомерно огромно.

Отоплителни съоръжения, слънчеви акумулатори и компютри

Франкфурт на Майн, финансовата столица на Германия, си е сложила за цел до 2050 година да стане СО2 безпристрастен град. Градските управляващи обмислят комбинации от разнообразни типове технологии. Разработен е стратегически проект за енергийна рационализация, която включва и строителство в града на „ пасивни ” жилища и административни здания, както и саниране на остарелия жилищен фонд.

Част от нужната за отопление на жилищата сила ще се получава от сложени на покривите слънчеви колектори. Друга част ще постъпва централизирано – от топлоцентралите, изгарящи боклуци и дървесина, както и от изчислителните центрове – за сметка на отделяната от компютрите топлота, която не се употребява. Но най-перспективни, съгласно управляващите във Франкфурт на Майн, са термопомпите.

Как работят термопомпите?

Принципът им на работа е както при хладилниците – в затворена многостепенна система от тръби се генерира топлота в компресора и мраз в изпарителя. В същото време циркулиращата в тази система течност извлича топлинна сила от околната среда – въздух, земя или подпочвени води, а помпата загрява къщата с нея.

За самата помпа също е нужна електрическа сила, а количеството ѝ зависи от източника на получената топлота.

Термопомпите, употребяващи въздух, изразходват приблизително по 1 кВтч електрическа енергия за производството на 3 кВтч топлинна сила. А употребяващите топлинна сила от недрата на земята или подпочвени води, създават приблизително 3,9 пъти повече топлота сила. Коефициентът на потребно деяние (КПД) на термопомпите при новопостроените жилища е още по-висок.

Как да се форсира внедряването на СО2 неутрално отопление?

Сценариите за преход към СО2 неутрално топлоснабдяване отделя централно място точно на термопомпите. В разнообразни страни хората започнаха да подменят точно с тях котлите, работещи на въглища, газ и нафта.

От Европейската асоциация на производителите на термопомпи считат тази наклонност за позитивна и чакат „ основаване на всеобщ потребителски пазар и настъпване на „ златен век ” за термопомпите ”. По данни на организацията, през 2018 година в света са купени 18 милиона термопомпи, включително 1,3 милиона в Европа. Всяка година международният пазар за такива отоплителни системи се усилва с 10 %.

В Европа сходни термопомпи са на респект в Скандинавието, където CO2 неутралните източници – вода и вятър, съставляват лъвския къс в производството на сила. Благодарение на потреблението на термопомпи излъчванията от въглероден газ в Швеция са с 90 % по-малко, в сравнение с при отопление на газ. Климатичният резултат в останалите страни от Европейски Съюз не е толкоз огромен, само че се чака потреблението на сходни екологични системи за отопление да се усилва.

Политиците биха могли да подкрепят по-бързото внедряване на термопомпите. Според екоактивисти, е нужна възбрана за инсталиране на нови котли за отопление на дизел, защото те нанасят най-голяма време да климата. Отоплението на газ е по-малко нездравословно, само че способства за световното стопляне. Затова инсталирането на газови котли би трябвало да бъде неразрешено най-късно до 2025 година /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР