Декоративното зайче, известно още като зайче джудже, е дребно домашно

...
Декоративното зайче, известно още като зайче джудже, е дребно домашно
Коментари Харесай

Отглеждане на Декоративно Зайче вкъщи

Декоративното зайче, известно още като зайче джудже, е дребно домашно зайче, което се избира най-много от хората, които живеят в апартамент и не могат да си разрешат по-големи домашни любимци като кучета и котки.

Мини зайчетата не нарастват изключително, тъй че в общия случай тежестта им не надвишава 3 кг. Те имат извънреден добродушен тип поради своята мека и пухкава четина, която според от разновидността на зайчето може да бъде по-дълга или по-къса. Космената завивка може да бъде обагрена в разнообразни цветове, в това число сиво, бяло, кафяво. Съществуват както едноцветни екземпляри, по този начин и пъстри.

Без подозрение този приветлив мъник може да бъде същинска приятност за окото, стига да се отглежда по подобаващия метод и притежателят му да бъде изцяло наясно с естеството на животното, което си е осиновил.

Отглеждане на мини зайче в апартамент

Мини зайчето не се нуждае от толкоз пространство, колкото други по-големи животни, само че по тази причина пък изисква не по-малко грижи и даже цялостен набор от заешки такъми. Дори и да отглеждате декоративно зайче в апартамент, зайчето ще се нуждае от собствен личен дом, т.е. от клетка, където ще прекарва по-голямата част от времето си.

Така че преди да въведете зайчето в дома, би трябвало да сте наясно има ли в жилището ви задоволително място за такова приспособление и ще съумеете ли да го внедрите на задоволително безшумно и умерено място.

Имайте поради, че зайчетата могат да бъдат доста плашливи, тъй че мощните шумове могат съществено да ги стресират. Всякакви уреди като перални, миялни, тв приемници би трябвало да останат настрани от нежното творение.

Клетката, от своя страна, би трябвало да се постеле с талаш и сено. Избягвайте да употребявате за постелка вестници или списания, защото има заплаха заекът да ги нагризе и да се натрови. Други заешки продукти, които ще ви се наложи да вземете, са още поилка и паничка за хранене.

И двата аксесоара са наложителни. Добре е да се спрете на приблизително огромна поилка, само че в случай че сте заети през по-голямата част от деня, вземете по-голяма. При слагането ѝ се уверете, че е вярно закрепена. Желателно е водата да се сменя всеки ден.

По отношение на паничката за хранене на зайчето би трябвало да сте доста деликатни. Изберете такава, която е задоволително тежка, че да не може да се прекатурва, само че пък бъдат сигурни, че не е пластмасова, тъй като по този начин мъничето, може да я надъвче и да си навреди. За да е крепко вашето зайче, а и с цел да не се носят неприятни миризми от неговия дом, почиствайте клетката на заека, в случай че не всеки ден, то най-малко 2-3 пъти в седмицата.

Тъй като се постанова зайчето да бъде пускано от клетката, с цел да се разхожда, е добре това да се случва в затворена стая и единствено под наблюдаване на някой член от фамилията. Осигурете в същото помещение котешка тоалетна, защото е мощно допустимо по време да разходката зайчето да се изходи.

Отглеждане на мини зайче в къща

При развъждането на мини зайче в къщата важат същите правила, както при неговия престой в апартамент. По-голямото пространство сигурно разрешава разходките на мъника да се реализират на разнообразни места, включително балкон, градина или двор.

Балонът несъмнено е място, където зайчето би се чувствало чъдесно, стига температурите да не са прекомерно високи или прекомерно ниски. Ето за какво пролетта и есента са най-подходящите сезони зайчето да бъде разхождано на терасата.

През останалото време е по-добре да стои в жилището. Докато температурите са умерени, клетката на зайчето може да се държи на терасата, само че се предлага да бъде покрита с нещо, защото директната слънчева светлина вреди на мъника.

 Мини зайче

По отношение на разхождането на мини зайчето в двор или градина мненията са спорни. Някои стопани отхвърлят изрично разхождането на зайчето на открито, защото има заплаха то да бъде нападнато от разнообразни паразити.

Имайте поради, че то е доста сензитивно към тях, а също и към стомашни заболявания. Освен това, в случай че оставите зайчето да се разхожда единствено в двора ви, има заплаха то да избяга на открито и да бъде нападнато от куче или котка.

От друга страна, някои стопани предлагат разходките в градината. Според тях няма нищо неприятно зайчето да постои 5-10 минути на чист въздух, като несъмнено това се случва пред погледа на стопанина и единствено тук-там, за които е несъмнено, че са обезпаразитени.

Мини зайче и други домашни любимци

Мини зайчето може да съжителства в мир с друго зайче, както и с гризачи като хамстери и морски свинчета, стига двете животинки да са дружно от бебета. В противоположен случай могат да зародят териториални спорове.

Когато избирате две зайчета, най-удачно е да са от един и същи пол, тъй като другояче доста бързо ще се сдобиете с доста други дългоухковци, които ще се чудите какво да вършиме.

Ако в дома си имате куче или котка, има късмет то да прояви огромно любознание към дребното пухкаво зайче. Ако му нямате доверие обаче, не му позволявайте да се приближи до плахото мъниче, защото може да го нарани. В някои случаи въпреки всичко може да има другарство сред котка и заек или куче и зайче.

Мини зайче и дете

Едва ли има хлапак, който не би се зарадвал на мини зайче, само че несъмнено, в случай че вашето дете е малко, по-добре да се радва на животинчето единствено в профил. Не е загадка, че някои зайчета имат навика да хапят, което би разстроило малчугана.

Децата, от своя страна, одобряват пухкавите дребосъци като играчка и имат огромно предпочитание да ги мачка и гушкат, което пък не всеки път се харесва за плахото зайче. Ето за какво, в случай че вашето дете доста желае да му вземете зайче, е нужно да му обясните, че би трябвало да подхожда доста деликатно към него и да му оставя задоволително независимост.

Търсите ли бухнал приятел? Вижте тези разгласи и цени за зайчета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР