Декоративните таралежи са сред най-предпочитаните екзотични любимци напоследък. Те са

...
Декоративните таралежи са сред най-предпочитаните екзотични любимци напоследък. Те са
Коментари Харесай

Какво трябва да знаете, преди да си вземете таралеж за домашен любимец

Декоративните таралежи са измежду най-предпочитаните екзотични любимци в последно време. Те са чаровни, занимателни и забавни. Освен това не изискват огромно пространство, което ги прави уместно животно за малко жилище. Срещат се главно европейски и африкански таралеж, като първите доближават дължина до 30 см, а вторите са по-дребни. Африканската вариация е и по-разпространена в зоомагазините. Преди да си вземете таралежче за домакински любим обаче, е добре да се запознаете с някои съществени негови особености. Вижте какво наложително би трябвало да знаете за тези бодливи чаровници.

Таралежите изискват доста деликатно отношение. За разлика от котките и кучетата те не обичат прегръдките. Затова е допустимо, когато го вземете за пръв път в ръце, той да се свие на топка. В подобен случай би трябвало да останете неподвижни известно време и да изчакате, до момента в който се успокои и стартира самичък да ви изследва с носле. Докато трае този развой, не го закачайте, тъй като всяко ненадейно придвижване от ваша страна може да го стресира.

Освен това бъдете оптимално тихи и не издавайте възклицания, които да го изплашат. Отнасяйте се търпеливо с него и му позволявайте да се разхожда по вас – по този начин по-бързо ще ви опознае и ще свикне с наличието ви. За да стане това по-бързо, можете да поставяте в дланите си лакомства като за него /информирайте се за тях от мястото, от което вземате животното/ и му позволите да ги хапне. Разбира и в този случай не трябва да правите внезапни придвижвания, с цел да не го притесните.

Таралежите за нощни животни и са дейни най-много вечер. Затова светлите часове избират да прекарват в къщичката си или друго скривалище. Това е повода да са по-мудни и дезориентирани денем. Друга причина за тяхното извънредно държание може да е ниската температура. Те се усещат най-добре при температура от 15 до 26 градуса. В по-студени условия стават много сънливи и неподвижни.

Таралежите не са от най-игривите животни. Въпреки това не е изключено да пожелаят да се позабавляват като търкалят топче или друга дребна играчка. Можете да привлечете вниманието им, като им предложите малък продукт за котка или морско свинче. Можете да го зарадвате също по този начин с колело за хамстер или пък някакъв мини тунел, в който да се крие.

 таралежи Снимка: Instagram

На някои таралежи им подхожда да бъдат галени по коремчето, само че на други – не. Можете да ревизирате това, като ги потъркате леко с пръст, без да натискате. Ако таралежът се свие, е целесъобразно да не повтаряте това деяние.

Къпането на таралежа е едно от най-трудоемките занимания при неговото развъждане. Обикновено това може да се направи в мивката, само че би трябвало да се подходи с извънредно самообладание, защото първоначално животните се опасяват от водата. Като за начало би трябвало да напълните 5 см от мивката с течност и да потопите забрадка в нея.

Докоснете с мокрия плат крачетата на животинчето, като действате гладко и нежно. Изчакайте малко и започнете да квасите крайниците и коремчето на мъничето непосредствено с вода. След това го поставете по стомах върху дланта си и постепенно го преместете в умивалника. Придържайте го едната си ръка, тъй че единствено задните му крачетата да висят, а с другата го мокрете постепенно.

В интернет има много видеа, които демонстрират плуващи по тил таралежчета, само че имайте поради, че не всички таралежи имат благосклонно отношение към водата. Според някои експерти африканските таралежи не могат да плуват, по тази причина и когато ги къпете, е добре да ги придържате постоянно с ръце.

 Таралеж

Ако въпреки всичко желаете да ревизирате дали вашият таралеж ще се оправи добре с водата, можете да го вземете в ръка и да го обърнете по тил. Изчакайте, до момента в който стартира да се свива на топка и го поставете още веднъж по тил във водата. Ако стартира да се носи, евентуално прекарването му харесва. Но въпреки всичко наблюдавайте реакциите му и бъдете подготвени да го извадите на момента, в случай че видите, че не се усеща добре.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР