Декларация от името на парламентарната група на “БСП за България“

...
Декларация от името на парламентарната група на “БСП за България“
Коментари Харесай

Нинова: Показахме, че сме национално отговорна партия с реални социални резултати

Декларация от името на парламентарната група на “БСП за България “ по случай разпускането на 48-ото Народно заседание:
Уважаеми български жители, господин ръководител, дами и господа народни представители,
Изпращаме 48-ото Народно заседание, което не можа да извърши най-важната си задача – да излъчи постоянно държавно управление и да постави завършек на политическата рецесия. Да даде непоклатимост и вероятност за развиването на България, успокоение и сигурност на българските жители. И по тази причина има аргументи. Може би би трябвало съществено да ги проучваме, да забележим грешките, които допуснахме, с цел да не ги вършим повече. Защото в идващото 49-то Народно заседание най-голямото предизвикателство още веднъж ще бъдe да подсигуряваме парламентарната република, да излъчим постоянно държавно управление и да дадем небосвод за развиване на България.
Несъмнено войната в Украйна постави отражение върху целия свят, върху България и върху работата на институциите. Сложи отражение в две направления – първата е чисто военната, а втората – социално-икономическата. Военното взе превес в 48-ото Народно заседание. Първото решение беше да се платят новата ескадрила F-16, последваха оръжията за Украйна, капиталовите планове в защитата, Гладомора в Украйна.
Това военно преимущество в работата и говоренето в Народното събрание беше облечено в клишета и етикети. Който е за оръжия, самолети, война е евроатлантик. Който е за мира, неутралитета на България и невмешателство във войната е назадничав евразиец. Поставянето на етикети и на такива разграничителни линии е една от пречките да има диалог, успокоение и решения в полза на България. Етикетите бяха черно и бяло, забравяйки, че най-висша европейска полезност е мирът, а най-висша наша отговорност е националният интерес.
Уважаеми български жители,
Рано или късно войната в Украйна ще завърши. Позволете да направя една прогноза – ще завърши с спокойно съглашение. Още на 22 октомври 2022 година президентът Макрон съобщи в Рим на “Конференцията за мир “: “Мирът в Украйна е вероятен, когато всички седнат на една маса “. А скоро, преди месец, съобщи, че макар упреците, ще продължи да поддържа разговор и контакти с Русия. Същото повтори и канцлерът Олаф Шолц. Големите в Европа, двете огромни стопански системи и страни към този момент гледат към мира, а не към усилване на войната, борбата и гибелта. И това е бъдещето, в случай че желаеме успокоение в света, в Европа и в България.
Вторият проблем, който ни опълчи – той е ненапълно справедлив и ненапълно индивидуален – липса на единно болшинство. Така ни излъчи българският народ. Но това докара до всевъзможни обединения, до ситуационни решения. Ако видите какъв брой шарени гласувания имаме на несъвместими идеологически и програмни политически субекти, несъмнено ще се изненадате. Това е неустойчивост, уважаеми дами и господа народни представители. Това е липса на предвидимост какво ще се случи на следващия ден с някой значим закон. И това роди спекулации съгласно това кой е по-креслив и по-високо приказва. Напоследък се оформя още веднъж една разграничителна линия – положителните против неприятните, статуквото против смяната. Обръщам ви внимание, че всички в тази зала са статукво. Защото думата “статукво “ значи сегашното, съществуващото положение на нещата. Ето това е сегашното. Не може да си управлявал, да си бил в съпротива, да си бил в два Народното събрание и още веднъж да казваш “ние сме нови и положителни, а всички други са неприятни “. Стига с тези разграничителни линии, има можещи, има знаещи, има хора, които желаят да вземат решение проблемите на страната и народа и такива, които единствено приказват за това, само че употребяват обстановката за персонални цели и партийно облагодетелстване.
Трето, това беше парламент, белязан от кавги. Вместо битка с корупцията, се замеряхте със кавги кой е по-корумпиран. Чекмеджета и кюлчета против Gemcorp и  Nexo - и през това време правосъдната промяна зацикли. И няма справедлива оценка за какво това се случи. Прехвърля се отговорността, „ Вие сте отговорни “, „ Други са отговорни “, „ Вие отсъствахте от зала, а пък ние присъствахме “. Абсолютно несериозно. Ако има предпочитание нещо да се направи, ще се откри метод. Ако няма предпочитание, ще се откри причина. Така че битката с корупцията остава и за нас един от най-важните цели в идващия парламент.
Къде бяхме ние от коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ в тези четири месеца като политика и позиция?
Първо: За Европа на разсъдъка и на мира – и внесохме декларацията за Шенген, в случай че си спомняте, подкрепена от целия парламент или най-малко от тези, които участваха. България заслужава да е в Шенген.
Второ: Абсолютна централизация върху най-важния съгласно нас въпрос сега във вътрешната политика – цени, инфлация, безценен живот, беднотия и неравенства. Искам авансово да ви благодаря за това, което направихте, с цел да може част от нашата обществена стратегия към този момент да е реалност. Но желая и да посочи, че се разбра в този парламент коя е лявата партия и какво значи с леви ограничения да постигаш леви резултати. Разбира се, знаем, че с 24 депутати нямаше по какъв начин да успеем, по тази причина ви благодаря, че ни подкрепихте.
Помощ за над милион и половина българи, с помощта на самодейността и настояването на „ Българска социалистическа партия за България “. 282 хиляди възпитаници с безвъзмездни учебници, половин милион работещи небогати с увеличена минимална работна заплата, помощ за учениците от 1-ви до 4-ти клас и техните фамилии с 300 лева при започване на образователната година. Спасихме детските ясли от закриване, помогнахме на общини, лечебни заведения, читалища, библиотеки, като страната поема сумата над 200 лева за ток и по този метод ги спасихме, тъй като бяха оставени на свободния пазар.
Мога да не преставам и още, само че се радваме, че за тези къси четири месеца, ние от „ Българска социалистическа партия за България “, успяхме да защитим лицето, същността на партията си и да можем да кажем почтено пред българските жители, че част от това, което поехме като задължения, го свършихме.
Искам да кажа единствено няколко думи за третия мандат. Смятам, че сме от тези, които осъзнаваме - ние от „ Българска социалистическа партия за България “, какво ни чака и каква отговорност би трябвало да поемем.  Абсолютно намерено, безусловно държавнически, поканихме всички на третия, последния вероятен диалог за търсене на единодушие. Да, някои се отзоваха, други – не. Но това още веднъж беше употребявано за спекулации, за предизборни съюзи и следизборни обединения. Отново персонално, още веднъж партийно и още веднъж натягащо напрежение преди парламентарните избори. Недостойно, тъй като хората ще ни правят оценка по действителните неща, които освен обещаваме, а сме посочили, че можем да осъществим. А ние от “БСП за България “ сме обединението, която показахме и в ръководство със комплицирани сътрудници, и в този момент без болшинство, че можем да следваме своята линия на национално виновна партия с първа задача – благосъстоянието на българския народ и подобряването на качеството му на живот.
Остават ни два месеца акция – това е и малко, и доста време. То е малко за тези, които още не са узрели до държавническото мислене, че сме изправени пред  бездна и парламентарната република е в заплаха. Ако продължаваме по същия метод ще паднем в нея като страна, не като обособени политически партии. Това време обаче е и доста за тези, които към този момент знаем какво ни чака и пред какво сме изправени.
Тези два месеца остават и пред всички български жители – месеците на акцията. Дано да е задоволително, уважаеми български жители, да осъзнаете, че персоналната ви орис, персоналният ви живот, този на вашите фамилии, е във вашите ръце. Във вашето решение кого ще изпратите в идващия парламент. Мислете, мислете с разсъдък.
На добър час на всички и нека 49-ият бъде по-мъдър от 48-ия парламент.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР