Декември е един от най-радостните месеци през годината. През него

...
Декември е един от най-радостните месеци през годината. През него
Коментари Харесай

Времето през декември

Декември е един от най-радостните месеци през годината. През него са най-големите фамилни празници - Бъдни вечер и Коледа, както и посрещането на Нова Година. Традиционно последният месец на годината е обвързван и с доста пътувания, за които планиранията стартират от рано. За да не бъдете сюрпризирани от времето ви представяме месечната прогноза за декември на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

„ Температурите през последния месец на годината ще бъдат малко по-ниски от климатичните правила. Ще вали и много повече ”, заяви за Българска телеграфна агенция Красимир Стоев от Национален институт по метеорология и хидрология.

През декември се чака междинната месечна температура у нас да бъде към и под нормата, която в Северна България и по високите полета е 0-1 градуса, в Горнотракийската равнина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните региони - към 4 градуса, а в планините - от минус 8 до минус 3 градуса.

Месечната сума на преваляванията ще бъде над нормата, която в по-голямата част от страната е сред 40 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните региони - сред 70 и 120 литра на квадратен метър.

Най-ниските температури през декември у нас ще бъдат сред - 15° и - 10°, по Черноморието - към - 7°. Най-високите температури ще са сред 10° и 15°.

Декември ще стартира с доста динамично време. Под въздействие на серия от средиземноморски циклони, преминаващи през страната ни или близо до нея, ще се основават валежни ситуации. Ще има условия за обилни превалявания.

През първите дни от месеца ще духа сдържан, в източните региони и северно от планините и краткотрайно мощен юг-югозападен вятър и температурите ще бъдат високи. Валежите ще са от дъжд.

Към 4-5 декември от север-северозапад ще нахлуе леден въздух. Температурите ще се намалят и дъждът ще премине в сняг. През последните дни от десетдневието температурите релативно ще се покачат, само че ще останат по-ниски от нормалните. Отново ще има превалявания, най-вече от сняг.

Динамично ще се задържи времето през второто десетдневие на декември. През множеството дни температурите ще останат по-ниски от нормалните. Около 12-13 декември в края на десетдневието още веднъж ще има превалявания, в по-голямата част от страната, най-вече от сняг.

В началото, в средата и в края на третото десетдневие на месеца, още веднъж ще има възможност за превалявания.

Климатична информация

Декември е първият зимен месец и през него доминира облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните през декември със снежна завивка в Северна България е 10-15, а в Южна България - 4-5 дни. 
При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите се покачват и се следят така наречен поврати на топлота. Валежите спрямо другите месеци са относително малко, изключително в Дунавската низина. 

Средният брой на мрачните дни през декември у нас е от 9 до 14, на ясните - от 2 до 4, а на мъгливите дни в равнинните региони - от 7 до 12.  

Астрономическата зима стартира на 21 декември в 18 часа и 28 минути.

Любопитни обстоятелства

Името на месец декември произлиза от латинската дума decem (десет), защото е десетият месец съгласно римския календар, който стартира през март.

Старото славянско име на декември е стоуденъ (студен). Прабългарите наричали този месец Алтом, а народът – снеговей.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР