Дежурството в дните по Великденските празници за пироговските екипи беше

...
Дежурството в дните по Великденските празници за пироговските екипи беше
Коментари Харесай

Над 1830 души са "минали" през „Пирогов” за празниците


Дежурството в дните по Великденските празници за пироговските екипи беше тежко. Над 1830 потърпевши се обърнаха за помощ към Спешното на „ Пирогов ” през почивните дни към Великден, или това са с близо 400 повече пациенти за последните 4 години.

На близо 240 се е наложило да останат за болнично лекуване, като 10 от тях са неосигурени, оповестиха от „ Пирогов ”.

Освен пациентите от цяла София и близките обитаеми места, дежурните пироговски екипи са се погрижили и за над 50 тежко потърпевши от разнообразни елементи на България. Те са били преведени за лекуване в университетската незабавна болница, защото има потенциал да поеме най-тежките случаи в страната, регистрират дежурните екипи.

Пироговските медици са се погрижили и за 474 деца, имащи потребност от лекарска помощ по празниците, като на 41 от тях им се е наложило да посрещнат Великден в „ Пирогов ”. Съпоставено с преди 4 години – следим повишаване – близо 130 дребни пациенти повече са минали пред Детското незабавно.

През пироговските противошокови зали – за възрастни и за деца, са минали близо 30 доста тежки случая. Това са доста тежки пациенти, при които е належащо сложно лекуване и лекари от няколко специалности, а диагностицирането постанова високоспециализирани проучвания.

Тежко е било и за дежурните в пироговските реанимации – там се борят за живота на 50 пациенти, от които 4 са деца.

Традиционно натоварени са травматологичният, неврохирургичният, токсикологичният и хирургичният кабинет. Пострадали от ПТП-та, мотористи и височинни контузии извършиха травматологичния и неврохирургичен незабавен кабинет. Много случаи на алергични реакции пък потърсиха помощ в незабавния токсикологичен кабинет, за благополучие няма признати деца, използвали алкохол. През хирургията минаха пациенти, които са с хронични болести на стомашно-чревния тракт.

Великденските празници способстваха за увеличението на броя на книжките в детските хирургия и травматология. За благополучие на дребните пациенти Клиниката по детска травматология получи над 100 книжки от хора с положителни сърца, които желаят да създадат болничният престой по-приятен за всяко дете. Дарителите показаха, че положителните каузи се вършат, само че не се споделя за тях. Ето за какво те пожелаха анонимност.

В Отделението по детска гръдна хирургия стажант-акушерката Нино Колева пък подари детски книжки, приказки и книжки за оцветяване. Тях студентката получи като премия от 12-ия Национален фотоконкурс "Най-сладка целувка – 2018" - за фотография на въздушна целувка с обръщение, направена от фотографа Вячеслав Попов.

"Благодарна съм за извънредно топлото посрещане от старшата здравна сестра на Отделението по детска гръдна хирургия в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" - Росица Райкова и целия екип на отделението, където работят чудесно готови медицински експерти и ръководители по здравни грижи с потвърден професионализъм, дълготраен опит и безрезервност към специалността.

Когато моята фотография с обръщение завоюва състезанието беше голяма наслада за мен. Но през днешния ден, аз получих най-големият подарък, който можеш да получиш - да направиш благополучен някой различен. Щастието, което се отразява в очите на другия, е най-голямото благополучие, което самият ти можеш да изпиташ", сподели Нино Колева, която е студентка IV курс в компетентност "Акушерка" към ФОЗ на Медицински университет - София. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР