Дегустацията на национална кухня и хранителни специалитети са един от

...
Дегустацията на национална кухня и хранителни специалитети са един от
Коментари Харесай

Храни и напитки в списъка на ЮНЕСКО, които задължително трябва да опитате

Дегустацията на национална кухня и хранителни специалитети са един от най-приятните способи за опознаване на разнообразни култури. Ето някои храни и питиета, влезнали в Списъка на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО. Те се концентрират върху практики, показване, изложение, познания и умения, считани за част от културното завещание на обещано място, написа "Дарик нюз ".

Когато пътувате, не пропускайте опцията да се запознаете с тези обичаи или да ревизирате до каква степен те са навлезли в кухнята на вашата страна. Евронюз ни среща с тях:



Пица по неаполитански „ Pizzaiuolo “

Ако смятате, че пицата е скучно ядене, не сте се срещнали с „ Pizzaiulo “ или истинска пица от Неапол. Местната традиция за подготвяне на пица включва няколко стадия, да вземем за пример въртене на тестото и подготвяне на пещ. ЮНЕСКО признава методът pizzaiuolo като изкуство. Тези обичаи се предават в фамилиите и посредством курсове, проведени от Асоциацията на неаполитанските пица-производители.



Турско кафе

Културата на пиянство на турско кафе е знак на гостолюбие и другарство, незаместим при приемане на посетители или по време на значими празнични мотиви. Печените зърна се смилат на прахуляк. След това те се смесват със студена вода и захар (ако гостът обича сладко кафе) в специфичен меден съд за кафе, наименуван кафениче. Кафето се подготвя на печка (или от време на време парещ пясък), до момента в който не некипне - това основава гъста пяна, с която турското кафе е толкоз известно.

Белгийска бирена просвета

В Белгия има хиляди типове бира и стотици пивоварни. Значението и културната значимост на локалното произвеждане на бира е публично прието от ЮНЕСКО през 2016 година

Лаваш

Лаваш е обичаен тъничък самун от Армения, изработен от пшенично брашно и вода. Неговата подготовка изисква доста старания и умения. Обикновено се сервира със сирене, зеленчуци и месо. ЮНЕСКО вижда подготовката, смисъла и външния тип на този обичаен самун като културен израз на Армения.



Вино в грузински квеври

Този вид винопроизводство е доста публикуван в Грузия в продължение на доста епохи. Квеври е керамичен съд, употребен за подготвяне, предпазване и отлежаване на вино. Тайните на тази традиция се предават посредством фамилии и общности, защото виното играе доста значима роля в грузинските празнични обичаи.

Корейско кимчи

Кимчи, пикантна корейска туршия, приготвена посредством осоляване и ферментиране на зеленчуци, по-специално зеле, е едно от главните ястия в корейската кухня. То е публично приета част от културното завещание на Южна Корея. В домовете тази гарнитура обичайно се подготвя в края на есента. Процесът на готвене може да укрепи връзките в фамилията, а уменията и тайните на приготвянето му са метод за приобщаване.

Френска гастрономия

Френското изкуство на съществено приемане на храната е известно по целия свят. Не е изненадващо, че културното значение на гастрономическата традиция на Франция е прието за значима нематериална част от културното завещание на страната. Обикновено непокътнато за специфичен мотив или празник, гурме ястието има строго избрана конструкция, състояща се от аперитив, последван от минимум 4-степенно меню.



Средиземноморска кухня

Средиземноморската кухня, приета като част от културното завещание на Кипър, Хърватия, Испания, Гърция, Италия, Мароко и Португалия, се отнася до умения и обичаи за всички стадии на подготвяне на храната, от събирането на реколтата до шерването и потреблението. Тази локална хранителна просвета се основава на пресни зеленчуци и плодове, зърнени храни, ядки, зехтин и несъмнено, малко риба и месо. Местните пазари в средиземноморските страни са нещо, което не трябва да се пропуща, защото тяхната роля в опазването и укрепването на тези обичаи не може да бъде подценена.

Японска кухня Уашоку

Уашоку, обичайна японска кухня, е красиво сервирана многостепенна храна, чиито предписания датират от епохи, преди въздействието от прилежащите страни да стартира да прониква в страната. Тя проповядва потреблението на естествени запаси и локална, сезонна храна.



Мексиканска кухня

Традиционната мексиканска храна е друга национална кулинарна процедура, включена в листата на културното завещание. Тя е обвързвана със остарели техники на готвене, както и развъждането и шерването на храна. Основните съставки са царевица, фасул, чили, авокадо, домати, какао и ванилия. Съчетана с вековни умения, тя се трансформира в цяло премеждие.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР