Дегу е симпатичен гризач, който напоследък става все по-популярен като

...
Дегу е симпатичен гризач, който напоследък става все по-популярен като
Коментари Харесай

Дегу

Дегу е приветлив гризач, който в последно време става все по-популярен като домакински любим. Забавният външен тип на тези мъници, напомнящ малко на капибара, чинчила, бобър и мармот,, им е спечелил популярност като атрактивни домашни любимци, които хората с горделивост показват на гостите си.

История на Дегу

Дегу се среща в природата на територията на Боливия, Перу, Аржентина и Чили. Това животинче избира да живее в каменисти места, в които има шубраци. Дегу е деен денем, само че се храни рано сутринта и късно вечерта, с цел да заобикаля горещините. Преди към половин век Дегу е почнал да се популяризира като домакински любим, сходно на еноти и домашни порчета в Съединени американски щати, а по-късно и в Европа.

Характеристики на Дегу

Дегу е дребен гризач - той тежи от 170 до 300 грама. Дължината на тялото му дружно с опашката доближава до 44 сантиметра. Козината на Дегу е жълтеникаво-кафеникава, а лапичките и коремчето са кремави на цвят. Понякога Дегу може да има кремави линии на муцунката си и кремави линии към очите, които образуват нещо като очила. Ушите на Дегу са огромни и са тъмни на цвят. Те са дълги до 3 сантиметра и половина. Дължината на

опашката на Дегу

е към 12 сантиметра.

Грижи за Дегу

Ако решите да отглеждате Дегу като домакински любим, би трябвало да му отделите кътче, което да е предпазено от течения. Дегу би трябвало да се пази от директната слънчева светлина, защото горещите слънчеви лъчи могат да провокират топлинен удар и да убият дребната животинка. Но Дегу би трябвало да получава задоволително количество слънчева светлина, с цел да се развива вярно. Дегу ще се усеща добре, в случай че живее в просторна клетка за гризачи, която да е задоволително огромна, с цел да тича свободно в нея, защото това малко животинче има потребност да изразходва силата си. В клетката би трябвало да има съд за храна, както и специфична поилка, която да разрешава на животинката постоянно да пие вода.

 Гризач Дегу

Дегу би трябвало да има ковчеже с пясък, където да си прави специфични бани. Пясъкът би трябвало да е специфичен, предопределен за тази цел, тъй като другояче може да нарани нежното животинче. Клетката на Дегу би трябвало да е постлана с талаш, с цел да може мъникът да се усеща добре. В клетката е добре да се поставят клончета от бреза, липа, леска, дъб, ябълка или слива. Така Дегу ще получава значими субстанции от кората на дървото и ще точи зъбите си. Не се предлага да се поставят други типове клончета в клетката на Дегу, тъй като може да провокират неприятна реакция в организма му.

С какво се храни Дегу

В природата Дегу се храни с разнообразни типове растения - това животинче хапва дървесната кора, семената, корените и листата на разнообразни типове дървета и шубраци. Когато откри повече храна, Дегу я крие в дупката си или я закопава в земята, като си прави по този метод ресурси. През зимата Дегу се храни със сухи листа и със сено. Трябва да се има поради, че в дивата природа менюто на Дегу е много нищожно. Затова не се предлага Дегу да се прехранва, в случай че го гледате в дома си. Често в домашни условия Дегу получава прекомерно доста нишесте, което провокира увеличение на равнището на кръвната захар. Това води до развиване на катаракта и на диабет.

Дегу има потребност от калций за зъбите и костите си. Съотношението сред калций и фосфор би трябвало да е две към едно, в противоположен случай зъбите на Дегу стартират да се унищожават. Дегу има потребност от витамин D, с цел да се усвои калцият. За да се храни вярно, Дегу би трябвало да поема не повече от 4 грама семена на ден, а останалата част би трябвало да се състои от листа на зеленчуци, дървета, треви и сено. Смеските за гризачи като морски свинчета, хамстери, мини хамстери и джербили, които се продават в зоомагазините, също са подобаващи за Дегу. Може да давате ядки и корени на растения във тип на лакомства на Дегу.

Размножаване на Дегу

Размножаването на Дегу в природата е сезонно и се реализира в природа по време на края на дъждовете - през септември и октомври. Женската ражда един път годишно от 2 до 8 дребни. При удобно време женската може да роди и два пъти. Бременността на женската трае към три месеца, а откакто роди дребните, тя ги кърми месец и половина. Но още две седмици след раждането си дребните могат да се хранят с твърда храна. Три седмици след раждането си дребните излизат от дупката. Те стават полово зрели едвам след 16-тата си седмица. До съзряването си в природата дребните образуват групи, в които се събират животни единствено от един пол.

Любопитни обстоятелства за Дегу

Ако див звяр хване Дегу за опашката, тя се откъсва и това оказва помощ на животинката да избяга. След това Дегу изгризва остатъка на опашката си и тя в никакъв случай не израства още веднъж.

 Дегу

В природата Дегу живеят към година, доста рядко две, защото постоянно стават плячка на хищници. В домашни условия Дегу може да живее до 8 години.

Когато се среща с различен представител на типа си, Дегу помирисва носа му и двете животни търкат нослетата си едно в друго.

В природата Дегу живее на фамилни групи, в които има един или двама мъжки и до пет женски, както и до десетина млади животни. Всяка група има своя територия със комплицирана система от тунели. Често се случва разнообразни фамилии да водят война за територия и тогава мъжкарите се боксират, като стоят на задните си лапи и нанасят удари с предните. За да отбележат територията си, Дегу обрисуват границите с урина и вършат хълмчета от камъчета.

Мъжките Дегу оказват помощ за развъждането на дребните, като носят постоянно храна.

Когато копаят тунели, Дегу работят в тим. Те се подреждат един след различен и по този начин придвижват изкопаната пръст нагоре към дупката.

Дегу постоянно живеят дружно с Чинчили в дивата природата. Те дружно копаят дупките си и фамилиите на Чинчила и Дегу постоянно живеят в една дупка.

Ако деянията задоволително самообладание, Дегу може да се научи да яде от ръката ви. Трябва да сте доста спокойни и с течение на времето Дегу може да свикне и да се качва в дланта ви, до момента в който похапва.

Недостатъци на Дегу

В природата Дегу постоянно става жертва на отравяне с пестициди, защото унищожава реколтата. В домашни условия Дегу може да прегризе електрически кабели, в случай че бъде пуснат да обикаля на воля из жилището. Освен това може да глътнат несъответствуващи дребни предмети, които да помислят за ядливи, и по този метод да увредят съществено стомаха си или да загинат.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР