Дегу е непознато название за домашен любимец у нас, защото

...
Дегу е непознато название за домашен любимец у нас, защото
Коментари Харесай

Важни грижи при отглеждане на Дегу

Дегу е непознато наименование за домакински любим у нас, тъй като животинчето, което е посочено по този начин, не е изключително известно. Става въпрос за дребен бозайник от рода на морските свинчета, което наподобява на плъх, мини зайче и най-много на чинчила - животинката, с която в естествените си местообитания постоянно разделят една и съща дупка.

Тъй като е доста преносимо и симпатично Дегу към този момент намира място и като домакински питомец, а развъждането му не е доста по-различно от това на морските свинчета.

За развъждане на дегу в домашни условия е нужно особено място, отредено за дребния гризач - дом, в който да се усеща благополучен и предпазен. Може да бъде клетка или стъклен аквариум, тъй като Дегу може да прегризе дървен или пластмасов кафез и да избяга.

Любими за комфорта му са дървените стърготини, в които се рови, и е добре жилището му да бъде посипано с тях. Те също така ще запазят гризача от пострадване.

Тъй като е пламенно творение, Дегу се нуждае от пространство, с цел да се движи и да изразходва силата си. Това значи, че къщичката му би трябвало да е задоволително просторна, с цел да има поле за придвижване и игри.

Други значими неща са ваничка с пясък, в който да се къпе, поилка с прясна вода, а също брезови, дъбови, лескови, ябълкови, сливови или липови клончета, където да точи зъбите си и да похапва, с цел да набира нужните му хранителни субстанции. Не е добре да се поставят каквито и да е клончета, тъй като някои овошки може да провокират реакция, защото са несъответствуващи.

В грижата за дегу доста значимо място заема храненето му. В дивата природа на Чили, откъдето идва този тип, храната е много нищожна, по тази причина и в домашни условия не трябва да се прехранва, тъй като животинчето е предразположено към омазняване на черния дроб, а също и към диабет, в случай че му се дава нещо сладко.

Храната на морски свинчета е подобаваща и за този гризач, само че не повече от 4 грама семена на ден, които могат да бъдат изсипани на пода, тъй като по този начин или другояче то обръща паничката. Ядки и корени може да се дават единствено като лакомство, не е за главно хранене.

 Дегу

Това малко пухкаво творение е забавно за наблюдаване, само че е доста плашливо и взимането му в ръце от притежателя би трябвало да става когато то към този момент е привикнало с новия си живот. Може даже да се научи да приема храна от ръката на стопанина, само че не трябва да се не помнят острите му зъбки, то бързо хапе, в случай че се почувства застрашено.

Животинчето обича зеленчуци и може да му се дават броколи, карфиол или моркови, репички и зеле, както и някои подправки като магданоз, мента, босилек. Профилактично може да му се дава сено.

Изваждането от жилището му и стартирането из къщата на стопанина, в случай че не е следено, може да докара до бягството на Дегу или до прегризване на кабели, по тази причина времето, прекарано в клетката е главното в всекидневието на този гризач. За задачата неговият дребен дом е добре да бъде на ярко и предпазено от течение място.

Ако домашният питомец си има другарче, ще бъде по-щастлив. Тези животинки при запознаване подушват нослетата си, а след това си търкат едно в друго. Техните привички провокират трогване и по тази причина все по-често в домовете на хората ще бъдат настанявани такива домашни любимци.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР