Дебатът за Истанбулската конвенция придоби гигантски размери и истерично звучене,

...
Дебатът за Истанбулската конвенция придоби гигантски размери и истерично звучене,
Коментари Харесай

Ива Таралежкова: Подмяната на въпроса на БСП умишлено бяга от фокуса на конвенцията

Дебатът за " Истанбулската спогодба " закупи великански размери и истерично звучене, които доста изквириха посланията и публичния диалог. Това значително измества акцента и фокуса от същността на конверсията. Затова може би най-хубавото нещо би било колкото може по-бързо да се вземе политическо решение и страната да тръгне по своя си път и да взема решение другите проблеми, които съществуват в българското общество 
Това сподели за предаването " Преди всички " по " Хоризонт " Ива Таралежкова от конгрес " гражданско присъединяване ".  Тя посочи, че изговаряне на Конституционния съд би забавило процезурата:

Аз персонално не смятам, че това е належащо, тъй като мисля, че документът е задоволително явен и задоволително добре демонстрира това, което се крие в него, което фактически е ориентирано към задачите на конвенцията, а точно отбрана на дами и деца от всички форми на принуждение.

Редактирането на въпроса в предлагането на Българска социалистическа партия за Референдум издава разколебаване в позицията, счита Таралежкова. В първичния вид този въпрос  е съдържал същинското име на документа, а в новата редакция  той е споменат като " по този начин наречената Истанбулска спогодба ":

Тук в действителност се заобикаля от главната цел на конвенцията, която се съдържа и в името ѝ, - предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение. Това е съзнателно отбягване от фокуса на конвенцията и от задачата ѝ. Според мен, фактически тези промени демонстрират съмнение и неустановеност до каква степен хората, които чакат Българска социалистическа партия вероятно да се включат в референдума, изобщо ще схванат. А до каква степен те пък са осведомени с този документ е към този момент напълно различен въпрос. Но аз изначално считам, че референдум по подобен въпрос не следва да бъде извършен

Според Таралежкова не е несъмнено, че партиите в Народно събрание, които не поддържат ратификацията на документа ще гласоподават за провеждането на референдума. 

За мен, новината от през вчерашния ден, с изключение на всичко останало във връзка референдума в един или различен негов тип, беше, че Воля излиза с контрапредложение да има референдум на цените на горивата. Това беше, бих споделила, " иронично " на фона на всичко, което се случва!

Общественият съвет към парламентарната комисия за взаимоотношение с неправителствените организации е дал своя вот " срещу "   това да се провежда народен референдум по въпроса и за това Народното събрание по най-бързия да ратифицира конвенцията.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР