Давид Гросман, един от най-известните съвременни израелски писатели, лично предложил

...
Давид Гросман, един от най-известните съвременни израелски писатели, лично предложил
Коментари Харесай

Самуел Финци след премиерата на Един кон влязъл в бар: Несъвършенството е по-интересно от съвършенството

Давид Гросман, един от най-известните модерни израелски писатели, персонално предложил на Самуел Финци да играе в пиесата по романа му, описа артистът на среща със феновете след софийската премиера представлението " Един кон влязал в бар " с режисьор Душан Парижек. В събота вечер Deutsches Theater Berlin гостува на Народен спектакъл „ Иван Вазов “  по покана на Colibri Books и CineLibri.  

„ Бях доста поласкан, че самият Давид Гросман се обърна към мен, без да се познаваме. Един ден получих питане от моята организация дали съм подготвен да се срещна с него във връзка тази книга, която преди малко бе излязла. Срещнахме се и аз си помислих, че той ме кани за литературно четене и показване на романа. А той ме попита дали от това може да се направи театрално зрелище. Моят отговор беше, че то е написано за такова. „ И вие бихте ли се наели “, сподели той, а аз незабавно се съгласих “, споделя Финци. По думите му режисьорът Душан Парижек   има огромното умеене да трансформира прозата в драматургия за спектакъл. 

В София превъзходната драматизация с присъединяване на Самуел Финци и Катлийн Моргенайер бе представена на немски език. Вицовете обаче артистът разказваше на български. 

„ Идеята ми беше да употребявам това като резултат на приближението, с цел да се получи формата на стендъп, която действа единствено, когато се реализира автентичен контакт сред пърформъра и публиката. [...] Идеята беше да няма отчуждение през цялото време, което се случва по-нататък заради характера не самия воин.



Colibri Books / фотография: Stefan N. Shterev  

Тези вицове, разказани на немски, са също толкоз мръсни. Те даже не са от мен, с изключение на един. Те са от създателя, той ги предлага в книгата. Самият той споделя, че един стендъп комедиант би трябвало да бъде безсрамен другояче няма да се получи работата “, описа Самуел Финци. По думите му „ просто българският „ гестус “ е по-радикално органически, когато става дума за мръсни вицове “. 

„ Несъвършенството е по-интересно от съвършенството. В него има повече живот “, сподели  още той.



Colibri Books / фотография: Stefan N. Shterev  

Българин и немския артист от български генезис

„ Аз съм българин и съм немски артист от български генезис, защото към този момент 32 години играя в Германия. Цялата ми кариера като сценичен артист се състоя там. Бях на 23, когато отпътувах в този момент съм на 57 “, споделя Самуел Финци. По думите му едно зрелище постоянно има личен живот, без значение през каква аудитория се играе. 

„ Действително, че има друго усещане. Играли сме „ В очакване на Годо “ в Китай. Очаквах, че никой няма да разбере нищо, само че това беше една от най-благодарните публики, които сме имали изобщо. На една полемика след представлението имаше 800 души. Имах възприятието, че приказвам единствено пред експерти “, споделя Финци.

Над 10 са гостуванията на Самуел Финци в България през последните тридесет години с постановки, основани в Германия, заяви модераторът на срещата – режисьорът Явор Гърдев.


 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР