Датската полиция проверява вандалска проява срещу статуята на Малката русалка

...
Датската полиция проверява вандалска проява срещу статуята на Малката русалка
Коментари Харесай

Малката русалка осъмна с надпис Расистка риба

Датската полиция ревизира вандалска демонстрация против статуята на Малката нимфа в Копенхаген, съобщи ДПА, като се базира на локални медии.

Върху каменната основа на статуята е изписано със спрей "Расистка риба ". Не е ясно по кое време е осъществена вандалската демонстрация.

Протестиращите от придвижването "Животът на чернокожите " по света през последните месеци нападнаха скулптури на исторически персони, играли роля в расисткото подтисничество, само че Малката нимфа не беше част от тази тематика. Миналата година обаче игрален филм на "Дисни ", римейк на едноименен анимационен филм от 1989 година, провокира скандал, откакто афроамериканската актриса Холи Бери беше ангажирана в централната роля, съобщи Ройтерс.

"Много ми е мъчно да видя какво тъкмо расистко има в приказката за дребната нимфа ", сподели Ане Грюм-Швенсен, откривател в центъра "Андерсен " в Университета на Южна Дания, пред датската организация Ритцау.

Статуята, открита през 1913 година, е въодушевена от едноименната приказка на датския публицист Ханс Кристиан Андерсен. Емблематичната фигура през годините е била обект на похищения от вандали и стачкуващи, които са я боядисвали или даже са отчупвали части от нея. Преди време тя беше увита в бурка. През януари върху основата й беше изписано с алена багра "Свободен Хонконг ". Напоследък в Дания и други скулптури станаха обект на посягане, в това число монумент в Копенхаген на датско-норвежкия мисионер Ханс Егеде, обвързван с колониалното минало на Гренландия - на него се приписва заслугата за основаването на столицата Нуук през 1728 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР