Датската инвестиционна банка Saxo Bank публикува традиционните си 10 прогнози

...
Датската инвестиционна банка Saxo Bank публикува традиционните си 10 прогнози
Коментари Харесай

„Черните лебеди за 2022 г. на Saxo Bank

Датската капиталова банка Saxo Bank разгласява обичайните си 10 прогнози за шокиращи събития, които е малко евентуално да се случат, само че биха раздрусали финансовите пазари, в случай че въпреки всичко се осъществен. Прогнозите са известни още като „ Черни лебеди “ – термин въведен от финансиста Насим Талеб.

Макар че не съставляват формалните пазарни упования на Saxo за 2022 година, те са предизвестия против евентуалното погрешно ръководство на риска измежду вложителите, които нормално биха дали възможност в границите на един % за осъществяване на тези събития.

„ Темата на прогнозите за 2022 година е гражданска война. В нашите затънали в неравноправие общество и стопанска система се натрупа доста сила. Като прибавим към това неспособността на актуалната система да се оправи с казуса и се вгледаме в бъдещето, въпросът не е дали ще има гражданска война, а по кое време и по какъв начин ще се случи. При всяка гражданска война някои печелят, а други губят, само че не това е главния й смисъл. Той е, че в случай че актуалната система не може да се промени, а би трябвало, то революцията е единственият път напред “, сподели Стийн Якобсен, основен капиталов шеф и основен икономист в Saxo Bank.

Ето и 10-те „ Черни лебеди “ на Saxo за 2022 г:

1.Планът за битка с климатичните промени се отсрочва

Осъзнавайки инфлационната опасност от покачващите се цени на суровините и риска от стопански злополука заради нереалистичния график за преход към зелена сила, политиците отсрочват във времето задачите за климата. Те вземат решение да разхлабят условията за вложения в рандеман на нефт за интервал от пет години и рандеман на газ за 10 години, с вярата, че по този начин ще насърчат производителите да обезпечат доставки на рационални цени.  Това развиване води до растеж на цените и волатилност, освен в енергийния бранш, само че и при индустриалните метали, огромни количества от които са нужни за реализирането на зеления преход. Освен това, възходящите цени на силата водят до повишаване на дизела и на  нa изĸycтвeнитe тopoвe, които играят съществена роляа в paзxoдитe в ceлcĸoтo cтoпaнcтвo. Това поражда опасения по отношение на производството на основни селскостопански култури.

2. Фейсбук се препъва с метавселената. Младите хора напущат обществената мрежа

През годините Фейсбук се трансформира от многолюден център за връзка сред младежи в платформа, употребена главно от по-възрастното население, или както е съвременно да се назовават – „ бумъри “. Младите хора показват все по-голямо неодобрение от логаритмите на Фейсбук, които ги заливат с еднотипно наличие или по-лошо – с дезинформация и език на омразата. Собствените прочувания на Фейсбук демонстрират, че младежите прекарват 2 до 3 пъти повече време в TikTok, в сравнение с в Instagram, която е обществената мрежа с мрежа на Фейсбук с най-млади консуматори, както и че те избират да употребяват Snapchatза връзка с другари.

Една от главните цели на новото име еднаквост на компанията (Facebook към този момент се назовава Meta), е да отбрани Instagram (най-ценният й актив в момента). Другата цел е да сътвори артикул, който да притегли повече младежи. През 2022 година обаче вложителите ще осъзнаят, че Meta губи интереса на младото потомство и по този метод бъдещият капацитет на компанията. В обезверен ход  Meta пробва да придобие Snapchat или TikTok, до момента в който в същото време хвърля милиарди долари в построяването на страховитата метавселена, при която потребителите са следени по-отблизо, след като и да е било, губейки изцяло визията за персонално пространство. Планът на Meta обаче се проваля и младежите по този начин и не възприемат новите оферти на компанията.

В резултат акциите на Meta означават 30-процентов спад по отношение на по-широкия пазар, а компанията е принудена да раздели другите си подразделения в обособени компании, разбивайки  монополистичните упоритости на Зукърбърг.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР