ДАТО ще може да регистрира своята марка в Патентно ведомствоПравителството

...
ДАТО ще може да регистрира своята марка в Патентно ведомствоПравителството
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 4 септември 2018


ДАТО ще може да записва своята марка в Патентно ведомство

Правителството одобри решение, с което дава единодушие изображението на главната структурна форма на герба на Република България да бъде включено в марката на Държавна организация „ Технически интервенции “. Решението ще разреши вписване на комбинирана марка на ДАТО в Патентно ведомство на Република България и запазване на институционалната еднаквост на организацията.

От основаването си Държавната организация употребява в активността си длъжностен знак, в който е включена главната структурна форма на герба на Република България, представляваща лъва от централния щит – изправен, коронован, извърнат на дясна хералдическа страна. При изработването на служебния знак на организацията са употребявани и обичайни български знаци, съобразени с така наречен институционална хералдика.

Изготвен е действен проект за осъществяване на първия стадий на Националната тактика за развиване на научните проучвания

Оперативен проект за осъществяване на първия стадий на обновената Национална тактика за развиване на научните проучвания в България 2017-2030 година, призната от Народно събрание на 07.06.2017 година, бе утвърден от държавното управление. Основната цел е посредством огромно, бързо и дълготрайно развиване и модернизиране на системата на научните проучвания, България да се трансформира в привлекателен център за авангардни научни проучвания и развиване на нови технологии, да се привлекат и задържат млади и водещи учени в страната.

Изпълнението на Стратегията е разграничено на три стадия.

През първия (2018-2022 г.) се планува използване на главната част от ограниченията, планувани в дейностите по обособените характерни цели и постигане до финансиране за научноизследователска и развойна активност по консолидираната фискална стратегия, като се изключи разноските с източник Европейските структурни и капиталови фондове, в размер на 0,70% от Брутният вътрешен продукт. Целта е в края на стадия научноизследователската активност да се прави оценка оптимално, да бъде привлекателна за учените и за младежите и да са основани подобаващи условия за научни проучвания и за тяхното евентуално приложение. По отношение на знаците за осъществяване би трябвало да се премине към нанагорнище в международната ранглиста. В края на стадия съставените елементи на иновационния показател, свързани с научните проучвания, би трябвало да доближат стойностите на „ сдържан иноватор “.

Представеният Оперативен проект за осъществяване на първия стадий на Националната тактика цели обезпечаване на висока подготовка и дейно кариерно развиване на учените, консолидиране на човешки запаси и финансови средства за осъществяването на национални научни стратегии за решение на значими публични провокации. От извънредно значение за научната система са развиването, поддържането и ефикасното потребление на съвременна научна инфраструктура, уравновесена по тематични области и райони, както и обезпечаването на достъп до европейска и интернационална научна инфраструктура.

С осъществяването на Оперативния проект ще се подсигурява ефикасен продан на хрумвания и познания чрез достъп до научна информация, отворен достъп до научни резултати, подвижност на учените, присъединяване в научни конгреси и трансгранично научно съдействие. В него са планувани и ограничения за развиване на системата за оценка на научните резултати, както и въвеждане на модел за финансиране на научните проучвания, учредено на резултатите, за реализиране на централизация на научния потенциал.

Правителството предлага проф. доктор Чавдар Славов да бъде почетен с медал „ Стара планина “

Правителството одобри решение, с което предлага на Президента на Република България да издаде декрет за награждаване на професор доктор Чавдар Крумов Славов, д.м.н. с медал „ Стара планина “ без лента – първа степен, без мечове, за извънредно огромните му заслуги за развиване на здравната просвета и процедура в Република България и за значителните му достижения в региона на урологията.

Професор доктор Чавдар Славов е лекар на медицинските науки и е един от най-изтъкнатите уролози в България. Въвежда в урологичната процедура над 10 диагностични и над 15 оперативни методики, създава 320 научни труда, 16 монографии и учебници, 13 рационализации и изобретения.

Проф. доктор Славов споделя насъбрания голям опит като клиницист и откривател и посредством своята преподавателска активност. Съществени са заслугите му за развиването на урологията в България, за подготовката на високо профилирани медицински фрагменти, усъвършенстването на организацията и мениджмънта и опазването на здравето.

Удостояван е неведнъж с почетни звания и награди, като да вземем за пример „ Лекар, на който българите имат вяра “, Награда за принос в региона на хирургическите науки на името на Проф. „ Параскев Стоянов “, Грамота „ Благородно сърце “ и други

Българите ще вадят по-евтино и елементарно краткотрайни паспорти и свидетелства за съдимост в чужбина

Таксата за издаване на краткотраен български паспорт в чужбина се понижава с една четвърт, а досегът на жителите с бюрокрацията ще бъде омекотен. Това планува Постановление за изменение на нормативни актове на Министерския съвет, което одобри държавното управление. Промените са по предложение на Екатерина Захариева, заместител министър-председател и министър на външните работи.

До понижението се стига посредством премахването на две такси на обща стойност 17 евро. Временните български паспорти, издавани в чужбина, ще костват 50 евро вместо досегашните 67 евро. Мерките са част от напъните на държавното управление за облекчение на административната тежест.
До момента при приемане и култивиране на заявки за издаване на българските персонални документи дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина събират такси за всеки обособен документ в това число за приемане на формуляр-заявление в размер на 1 евро. Сега тази такса, както и компонентата, събирана от името на Министерство на вътрешните работи – 16 евро, отпадат.

Друг текст в постановлението планува понижаване на таксата за издаване на удостоверение за съдимост при подадено в чужбина заявление. Досега за услугата се заплащаха 20 евро по Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи. Тази такса се понижава на 10 евро – на половина.

Гражданите към този момент няма да заплащат дължимите такси по Тарифа № 3 с държавни таксови марки.
Отпада и събирането на такси посредством Министерството на външните работи или дипломатическите или консулски представителства на Република България по отношение на подпомагане за търсене в чужбина на физическо лице.

Над 490 млн. лева са събрани във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ през 2017 година

Събраните средства във фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ през 2017 година възлизат на 490.3 млн. лева, сочи докладът на фонда за предходната година, утвърден на днешното държавно съвещание.

По закон във фонда се събират по 5% от месечните доходи на производителите и вносителите на електрическа енергия в страната, както и на „ Булгартрансгаз “ и Електроенергийния систематичен оператор. Средствата от търгове за продажба на квоти излъчвания парникови газове също постъпват във фонда. Със събраните средства се покриват разноските на Националната електрическа компания от изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени.

През предходната година от 5% вноски са събрани близо 236 млн. лева, а от продажба на квоти – 254.5 млн. лева, е посочено още в доклада.

Разходите за прехрана на фонда през 2017 година възлизат на 193 хиляди лева За покриване на разноските на НЕК, произлизащи от статута й на публичен снабдител, са изплатени близо 505 млн. лева Разликата по отношение на приходите на фонда през 2017 година е обезпечена от останали средства, събрани в него през 2016 година

Отчетът на фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ е признат от Управителния съвет на фонда през март 2018 година и е одитиран от Сметната палата.

Правителството се разпореди с парцели

Правителството взе решение да се отчужди част от парцел – частна благосъстоятелност за построяването на Обект „ Модернизация на съществуващото трасе на път I-8 „ Калотина – Софийски околовръстен път “ от км 1+000 до км 48+270, сектор от км 1+000 до км 32+447.20 “. Отчуждената част от парцела, който се намира в землището на гр. Драгоман, е с повърхност 1 389 кв. м. Средствата за обезщетяване на притежателите са за сметка на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Решението може да се апелира пред Върховния административен съд в 14-дневен период от съобщаването му на заинтригуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

С друго решение държавното управление разпореди на Агенцията по приватизация и следприватизационен надзор да извърши приватизация посредством обществен търг с очевидно наддаване на парцел — частна държавна благосъстоятелност, в комплекс „ Техникуми “, гр. Кърджали. Имотът, който е бивше общежитие на филиал „ Любен Каравелов “ – Кърджали към Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “, е с предоставени права за ръководство на регионалния шеф на Кърджали и съставлява терен с повърхност 5 784 кв. м и две здания в него. Приватизацията се прави по предложение на регионалния шеф на Кърджали по отношение на неизползването на парцела по предопределение и невъзможността на регионалната администрация да отдели нужния финансов запас за поддръжката му.

На Държавната организация за бежанците се дава ръководството върху част от парцел – обществена държавна благосъстоятелност, който ще бъде употребен за архивохранилище. Частта от парцела се намира на бул. „ Княгиня Мария Луиза “ № 114-б в град София и включва ситуирани в административна постройка зала, предверие, хигиеничен възел и предверие, които са част от първия етаж, както и стълбище, водещо от залата към кухненски блок – част от първи партер, и мазе от втори партер. Посочените обекти са били ръководени от Министерството на вътрешните работи, само че са с отпаднала нужда за него.

България ще си сътрудничи с Република Беларус и Грузия в областта на трудовата миграция

Министерският съвет утвърди планове на двустранни спогодби с държавните управления на Република Беларус и на Грузия за контролиране на трудовата миграция.

Съществуващите трайни трендове за стопански напредък и за понижаване на безработицата в България предпоставят увеличено търсене на работна мощ в някои стопански браншове. Сключените през 2018 година две спогодби за контролиране на трудовата миграция с Армения и Молдова са инструмент за облекчаване потребностите на българския бизнес от работна мощ, който следва да проработи в най-скоро време. Текат договаряния и с Украйна.

Като нови евентуални сътрудници за подписване на такива спогодби са разпознати Беларус и Грузия. Проектите на спогодби ще послужат като основа за водене на договаряния по въпросите, свързани с регулирането на заетостта на жители на трети страни в България.

Предвижда се служащите и чиновниците да се употребяват със същите трудови права и отговорности на територията на приемащата страна, както и от идентична отбрана с локалните служащи. Агенцията по заетостта следва да извършва спогодбите от страна на България.

Правителството утвърди съглашението с Швейцария за полицейско съдействие

Правителството утвърди съглашението си с Федералния съвет на Конфедерация Швейцария за полицейско съдействие в битката с престъпността.

Документът е подписан на 26 януари в гр. София и е израз на волята на двете страни да задълбочат своето съдействие в напъните за попречване на заканите за публичната сигурност и битката с всички форми на престъпност, по-специално посредством продан на информация на стратегическо и оперативно равнище и посредством поддържане на постоянни контакти сред способените органи на Република България и Конфедерация Швейцария.

В Споразумението са регламентирани: формите на съдействие, обмена на информация, процедурите за оказване на подпомагане, координацията и съдействието във връзка с образование и повишение на подготовка.

Компетентните органи по използване на Споразумението са министерствата на вътрешните работи на двете страни.

Зам.-министър Любен Кънчев е акредитиран да подпише меморандума за съгласие с Индия в областта на туризма

Правителството упълномощи заместник-министърa на туризма Любен Кънчев да организира договаряния и да подпише меморандума за съгласие сред отрасловите министерства на България и на Индия за съдействие в региона на туризма.

Документът отразява готовността на двете страни да основат най-благоприятни условия за съдействие в региона на туризма. България и Индия ще подтикват обмена на информация и опит в планирането на маркетинговите си тактики в бранша. Поставя се фокус и върху опциите за привличане на туристи от трети страни, в това число от далечни пазари.
Двете страни ще си партнират в подготовката и провеждането на интернационалните изложби, панаири и други прояви, по време на които ще промотират общи туристически артикули и ще си сътрудничат за разкриване на национални туристически осведомителни центрове.

Споразумението планува България и Индия да си спомагат също за развиването на туристическата си инфраструктура. Те ще обменят информация за планирането и реализирането на планове в туризма и за съществуването на евентуални вложители в бранша, като ще си дават взаимно експертни разработки, разбори и други документи и осведомителни материали.

Открита е процедура за даване на концесия на морските плажове „ Река Вая “, „ Къмпинг Черноморец “ и „ Каварна “

Правителството взе решение, с което се открива процедура за даване на концесия на три морски плажа – „ Река Вая “ в община Несебър, „ Къмпинг Черноморец “ в община Созопол и „ Каварна “ в община Каварна. Целта е плажовете да бъдат обезопасени и да се дават услуги от публичен интерес за периода на концесията. Процедурата се организира по реда на Закона устройството на Черноморското крайбрежие.

Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е избран според признатата от Министерски съвет Методика за установяване минималния размер на концесионното заплащане за морски плажове. За морски плаж „ Река Вая “ размерът възлиза на 48 053 лева, за „ Къмпинг Черноморец “ – 26 961 лева, а за „ Каварна “ – 45 961 лева

Трите морски плажа следва да бъдат обезпечени със наложителните действия по ЗУЧК – обезпечаване на водното избавяне, застраховане на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж, и услуги от публичен интерес.

Критериите за образуване на комплексната оценка са съобразни с Решение № 604 от 22 юли 2016 година на Министерския съвет за одобряване на минимални критерии за сложна оценка на офертите при осъществяване на конкурс за установяване на концесионер на морски плаж в отговор на публичните настройки и упования за уравновесен държавнически метод при установяване на предстоящото от страната минимално годишно концесионно заплащане, икономическа съотносимост с общодостъпни цени на услуги на предлагани плажни такъми – чадъри и шезлонги.

България и Молдова ще си сътрудничат в региона на статистиката

Правителството утвърди план на Споразумение за статистическо съдействие сред Националния статистически институт на Република България и Националното статистическо бюро на Република Молдова.

Със съглашението, контрактувано сред ръководителите на двете институции по време на среща на Конференцията на европейските статистици през юни 2017 година, за първи път се основава правна рамка за развиване на взаимната работа в региона на статистиката сред България и Молдова. Откриват се нови благоприятни условия за обмяна на опит в региона на статистиката, развиване на системите за метаданни, образуване на взаимни съвещания, семинари и конференции за образование и експертна, изследване и използване на интернационалните и европейските стандарти и способи в региона на статистиката.

Сроковете за подаване на планови оферти ще се удължават при зародили непредвидени условия

Правителството одобри допълнения на Постановление на Министерски съвет № 162/2016 година за установяване на детайлни правила за даване на безплатна финансова помощ по стратегиите, финансирани от Европейските структурни и капиталови фондове (ЕСИФ) за интервала 2014 — 2020 година

Въвежда се в допълнение съображение за удължение на периодите за подаване на планови оферти при зародили непредвидени условия. Това важи единствено в случаите на цялостно или отчасти нефункциониране на осведомителни системи или регистри, данните от които са нужни при кандидатстване за безплатна финансова помощ от Европейски Съюз.

Мерките целят съблюдаване на правилото за равнопоставено отнасяне на претендентите в процедурите за даване на безплатна финансова помощ от Европейски структурни и инвестиционни фондове даже в създалата се обстановка на краткотрайно прекратен достъп до Търговския указател през август 2018 година

България дава помощ за развиване за Ирак в размер на 391 166 лв.

България отпуска 391 166 лв. по линия на Програмата за развиване на Организацията на обединените народи (ПРООН) за превъзмогване на филантропичната рецесия в Ирак, реши Министерският съвет.

Финансовият принос е част от осъществяването на Плана за филантропичен отговор за 2018 година за Ирак, който би трябвало да помогне на 3.4 млн. изложени на риск и уязвими жители вътре в територията на Ирак, в това число 1.25 млн. вътрешно разселени лица.

В последните години напъните на България и интернационалната общественост за справяне с рецесията в Ирак дадоха своите позитивни резултати. Повече от 3.8 млн. разселени лица след началото на рецесията през 2014 година към този момент са се завърнали по домовете си и все по-малка част от територията на страната остава в ръцете на терористите. Така с общи старания последователно се върви към обезпечаване на непоклатимост в Ирак и Близкоизточния район, каквато би била от изгода за целия свят.

Предложени са промени в Закона за одобрение на Конвенцията за унищожаване на условието за заверка на задгранични обществени актове

Правителството предлага промени в Декларацията към закона, с който България ратифицира Конвенцията за унищожаване на условието за заверка на задгранични обществени актове, формирана на 5 октомври 1961 година в Хага.

Промените са обусловени от влизането в действие през 2016 година на Закона за предучилищното и учебното обучение (ЗПУО), който анулира Закона за националната култура. С него настъпиха редица промени в употребяваните термини, в това число в понятието „ национална култура “, употребявано в текста на Декларацията в закона.

Междувременно, вследствие на извършена административна промяна за усъвършенстване и ускорение осъществяването на услугите по отношение на жителите, дейностите по издаване на уверение APOSTILLE на просветителни и удостоверителни документи, издавани от висшите учебни заведения, от институциите в системата на предучилищното, учебното и професионалното обучение и образование и от Министерството на образованието и науката (МОН) и неговите звена, минаха от МОН към Националния център по информация и документи (НАЦИД).
С цел привеждане на нормативната уредба в сходство със ЗПУО и настъпилите административни промени, следва да се извърши изменение на Декларацията във връзка с понятието „ национална култура “, както и да се отрази фактът, че НАЦИД поставя удостоверението APOSTILLE на просветителни и удостоверителни документи.

94 евро дневно ще е базисният размер на дневните пари за дипломатите ни в Рияд

Правителството утвърди базисен размер от 94 евро дневно за установяване на командировъчните средства на чиновници в бъдещото посолство на България в Рияд, Саудитска Арабия. Това постанови през днешния ден Министерския съвет с допълнение в Наредбата за командировъчните средства при чуждестранен мандат. Изменението се постанова по отношение на откриването на дипломатическа задача на България в Рияд.

В сходство с наредбите на Наредбата командировъчните пари се дефинират от базисен размер за съответната страна, като подобен не е одобрен за Саудитска Арабия. За времето на дълготрайната командировка изпращащата администрация е задължена да обезпечи на служителя и уместно жилище или средства за наем, чийто оптимален размер се открива по страни в Наредбата. В Кралство Саудитска Арабия няма сграден фонд, който българската страна би могла да даде за жилища на дълготрайно командировани чиновници. Затова държавното управление дефинира и оптималния размер на средствата за наем на жилища в Рияд – 95 % от базисния размер за Саудитска Арабия. Това значи, че месечният наем, който ще покрива страната ни, ще е 2 679 евро.

Одобрена е българската позиция за две неофициални съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Правителството утвърди позицията на България за неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се организира на 7-8 септември във Виена.

По време на първия ден от съвещанието финансовите министри ще обменят отзиви по отношение на достиженията и бъдещите провокации пред Европейската капиталова банка, въздействието на покачването на лихвените проценти върху финансовата непоклатимост, както и икономическия капацитет и риск от криптоактивите. На втория ден ще се организира полемика по задълбочаването на икономическия и паричен съюз в подтекста на Многогодишната финансова рамка 2021-2027 година с акцент върху програмата на Европейски Съюз за вложения „ InvestEU “ и върху усилването на структурните промени и макроикономическата стабилизация. Министрите ще обсъдят и справедливото данъчно облагане на цифровата стопанска система.

Одобрена е и позицията на страната ни за неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, формат „ Здравеопазване “, което ще се организира на 10 и 11 септември във Виена. В рамките на първата сесия делегациите ще продължат дебата за провокациите от регулаторен и политически темперамент пред обезпечаването на достъп до лекарствени артикули, получили позволение за приложимост посредством централизираната процедура, в търсене на баланс сред поддръжка за нововъведенията и обезпечаване на финансова резистентност на здравните системи. Темата за вложения в цифрово (дигитално) опазване на здравето ще бъде дискутирана по време на втората сесия.

Правителството утвърди изплащането на обезщетение от 14 670 лева след съглашение по тъжба пред Европейски съд по правата на човека

Правителството подписа приятелско съглашение с тримата жалбоподатели по делото „ Станчев и други против България “, като одобри да им заплати препоръчаното от Европейския съд по правата на индивида обезщетение с общ размер от 14 670 лева

Присъденото обезщетение е за направените разноски по делото и за претърпените вреди по отношение на несъблюдение на решение на български съд, с което е несъмнено обезщетение за приета, само че невъзстановена благосъстоятелност, и в тази връзка неприключила и до сегашния миг реституционна процедура.

194 940 лв. се отпускат за стипендии на даровити деца

194 940 лв. отпуска държавното управление за погашение на стипендии на деца с изявени способности през 2018 година. За 148 стипендии през 2018 година на деца от 35 общински учебни заведения се дават 149 040 лв.. С 44 900 лв. се изплащат стипендии на възпитаници в държавни учебни заведения, както и за три деца в частни учебни заведения. Предложеният план няма да докара до директно и/или индиректно влияние върху държавния бюджет, защото нужните средства са в границите на разчетените за тази активност в централния бюджет за 2018 година.

Одобрена е смяна на Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “ 2014-2020 година

Правителството утвърди смяна на Оперативна стратегия,,Наука и обучение за образован напредък “ 2014 – 2020 година (ОПНОИР).

Промяната планува консолидиране на 51,1 млн. евро от Приоритетна ос 1 „ Научни проучвания и софтуерно развиване “ на ОПНОИР в Приоритетна ос 1 „ Технологично развиване и нововъведения “ по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК). По този метод ще се обезпечи по-фокусирана и ефикасна поддръжка за основаване на дълготрайни партньорства сред бизнеса и научноизследователските организации, в това число на районно ниво, с което ще се подсигурява резистентност на резултатите и ще се очертаят идващите стъпки за районна умна специализация при подготовката на вложенията за интервала след 2020 година

Промяната цели и привличане на спомагателен запас за просвета, посредством обезпечаване на поддръжката за планове, утвърдени за финансиране по стратегия „ Хоризонт 2020 “ и обезпечаване на по-добра синергия сред двете стратегии.

В допълнение са обновени и прецизирани знаците на програмата, което ще разреши по-адекватно и реалистично премерване на резултатите от осъществяване на ОПНОИР и ще усъвършенства процеса на нейното осъществяване.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР