Дъщерята на бившия узбекистански лидер Ислам Каримов, която се изявяваше

...
Дъщерята на бившия узбекистански лидер Ислам Каримов, която се изявяваше
Коментари Харесай

Как дъщеря на диктатор изгради имотна империя за $240 милиона

Дъщерята на някогашния узбекистански водач Ислам Каримов, която се изявяваше и като попзвезда, и като посланик, е похарчила 240 млн. $ за парцели в редица страни – от Лондон до Хонконг. Гулнара Каримова е употребила английски компании, с цел да купи жилища и частен аероплан със средства, добити посредством подкупи и корупция, съгласно изследването на “Свобода за Евразия “, написа BBC.

То открива още, че счетоводни компании в Лондон и на Британските Вирджински острови са работили от името на английски компании, взели участие в покупко-продажбите. Тази история поражда нови подозрения по отношение на напъните на Англия за битка с нелегално насъбраните благосъстояния. Британските управляващи от дълго време са упреквани, че не вършат задоволително, с цел да попречат на нарушители от чужбина да перат пари посредством английски парцели.

В отчета се показва, че лекотата, с която Каримова е придобила парцелите във Англия, е " притеснителна ". Няма догатки, че хората, които са работили от името на фирмите, свързани с нея, са били наясно с тази връзка, нито че източникът на средствата може да е бил недоверчив. Никой от предоставилите тези услуги във Англия не е разследван или санкциониран.

За прочут интервал от време се смяташе, че Гулнара Каримова ще наследи своя татко Ислам Каримов, който беше президент на Узбекистан от 1989 година до гибелта си през 2016 година Тя се появяваше в музикални клипове с артистичния псевдоним Googoosha, управляваше бижутерска компания и беше дипломат на родината си в Испания.

През 2014 година обаче тя изчезна от публичното полезрение. По-късно стана ясно, че е била арестувана по обвинявания в корупция, до момента в който татко ѝ към момента беше на власт и беше наказана през декември 2017 година Две години по-късно тя беше изпратена в затвор поради нарушение на изискванията по задържането ѝ под домакински арест.

Прокуратурата я упрекна, че е част от незаконна формация, която управлява активи за над 1 милиарда $ в 12 страни, включително Англия, Русия и Обединените арабски емирства.

Случаят " Каримова " е един от най-големите за всички времена по отношение на подкупи и корупция ", споделя Том Мейн, един от главните създатели на отчета “Свобода за Евразия “.

Каримова и доближените ѝ обаче към този момент били продали част от парцелите, за които се счита, че са добити със средства от корупция. Авторите на “Свобода за Евразия “ са анализирали имотни и поземлени регистри, с цел да открият минимум 14 парцела, които, съгласно тях, са купени преди тя да бъде задържана, с хипотетични подрозрителни средства, включително жилища във Англия, Швейцария, Франция, Дубай и Хонконг.

Докладът се концентрира върху пет парцела, закупени в и към Лондон, които в този момент се правят оценка на 50 млн. паунда, включително жилища, къща в Мейфеър и имение за 18 млн. паунда с частно езеро в Съри.

Два от жилищата са продадени през 2013 година преди Каримова да бъде арестувана. През 2017 година къщата в Мейфеър, имението в Съри и трети апартамент са били замразени от английските управляващи. В “Свобода за Евразия “ се показват и компании в Лондон и на Британските Вирджински острови, които, съгласно отчета, са употребявани от Каримова или нейни доближени, с цел да могат да вложат приходите за от незаконна активност за парцели и частен аероплан.

Приятелят на Каримова - Рустам Мадумаров, и други са били посочени в публични документи като " действителни притежатели " на фирмите, основани във Англия, Гибралтар и Британските Вирджински острови. В отчета обаче се споделя, че те са били просто подставени лица на Каримова, която е употребила компаниите, с цел да изпере стотици милиони долари.

През юли 2010 година счетоводната копания SH Landes желала да записва или придобие друга компания. Целта била закупуването на частен аероплан за към 40 млн. $, като Мадумаров е посочен като действителния притежател. Според отчета обаче, самата Каримова стои зад покупката.

От основаната в Лондон компания обявиха на по-късен стадий, че благосъстоянието на Мадумаров идва от мобилния оператор в Узбекистан Uzdonrobita. По това време към този момент имаше въпроси за възможните връзки на компанията с Каримова.

Още през 2004 година в публикация в Moscow Times се твърди, че Каримова е източила към 20 млн. $ от Uzdunrobita с подправени фактури. В изказване пред BBC от SH Landes LLP обявиха, че компанията в никакъв случай не е работила с Гулнара Каримова. SH Landes LLP е работила от името на Рустам Мадумаров.

Извършили сме надлежна инспекция на всички свои клиенти и съответните регулаторни органи са били уведомявани ", настояват от SH Landes LLP.

Том Мейн от “Свобода за Евразия “ споделя, че очевидната лекост, с която Каримова е съумяла да придобие толкоз парцели във Англия, е притеснителна.

" Властите се задействаха чак през 2017 година - години, откакто други страни към този момент бяха замразили банкови сметки и парцели, които ѝ принадлежаха, " добавя той.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР