„Дървото на живота” в памет на донорите, разположено във Военномедицинска

...
„Дървото на живота” в памет на донорите, разположено във Военномедицинска
Коментари Харесай

78 трансплантации са извършени във ВМА, четири от тях – в условията на COVID-19

„ Дървото на живота” в памет на донорите, ситуирано във Военномедицинска академия (ВМА), бе допълнено с имената на четирима души, дали през 2021 година късмет за втори живот на тежкоболни пациенти.

Вече 14 години ВМА е част от трансплантационната стратегия на България с над 78 трансплантирани до момента.

ВМА поддържа освен на думи процеса на донорство и трансплантации. През последните две години ние сме вложили над 1.2 млн. лв. от личните си средства за съоръжение на най-модерните операционни зали на България, в които се прави трансплантация на черен дроб, съобщи началникът на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS по време на обичайното отбелязване на Европейския ден на донорството.



Искам да благодаря на целия екип - на всички е ясно, че една трансплантация не протича единствено с един, двама или трима души. Разбира се, водачите на този развой във ВМА са известни – това са проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Евелина Одисеева, само че зад тях стои една цяла дребна войска от лекари, медицински сестри и различен личен състав, който не трябва да се не помни. Едно от най-важните неща, с изключение на инвестицията в материални активи, е подготовката на фрагменти и те – тримата водачи, могат с чест да застанат и да кажат какъв брой доста хора образоваха и каква огромна взаимозаменяемост има в екипите, означи още началникът на ВМА.



Той изрече благодарност към екипите на Военновъздушни сили, които са неизменима част от редица донорски обстановки, както и към представителите на най-голямата мотоорганизация „ Sofia Riders” за поддръжката в акциите за поощряване на донорството.

През 2021 година, макар пандемията, във ВМА бяха осъществени 4 сполучливи трансплантации, даже сега има двама пациенти, които скоро ще бъдат изписани.

Най-голямата ми признателност, несъмнено, е към фамилиите на донорите, които макар тежкия за тях миг, взеха вярното решение и дадоха късмет да бъдат избавени голям брой животи, съобщи още генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.



Благодарност към екипите, които вземат участие в трансплантацията и към околните на донорите изрече и проф. Никола Владов, началник на трансплантационния екип на ВМА. Той изрази убеденост, че в България хората са узрели за донорството, нужна е по-голяма интензивност.

Военновъздушни сили са въвлечени в този развой към този момент повече от 10 години. Полагаме всички старания, с цел да осигурим нужната експедитивност на осъществяването на процеса. Поклон пред околните и пред лекарските екипи за денонощния им труд, сподели подп. Пламен Дончев от 16-та транспортна авиогрупа „ Враждебна”.

14 години съм тук след трансплантация, с помощта на тези хора! Благодаря на донорите, благодаря на фамилиите им. Обичам ви, не скри страстта си и алената легенда Джони Велинов, който, както самичък означи, живее втори живот, с помощта на екипите на ВМА.



На събитието участваха още заместник-министърът на опазването на здравето доктор Тома Томов, доктор Мария Кирилова, заместник-изпълнителен шеф на Изпълнителна организация „ Медицински надзор”; както и трансплантирани във ВМА пациенти.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР