Дърветата изглеждаха привидно здрави, но реално дънерите им са изсъхнали,

...
Дърветата изглеждаха привидно здрави, но реално дънерите им са изсъхнали,
Коментари Харесай

Отрязаха два бели конски кестена в градинката пред Народния театър

Дърветата изглеждаха видимо здрави, само че действително дънерите им са изсъхнали, настояват специалистите. Причината за изсъхването е тип смъртоносна гъба по дърветата. Кестените бяха отстранени, тъй като са действителна заплаха за преминаващите хора.

Заради нарасналата сензитивност на обществото към рязането на дървета в градска среда, специалистите от дирекция " Зелени системи " към Столичната община, взеха решение да покажат по какъв начин едно на пръв взор крепко дърво, в действителност е рисково за минувачите. За задачата двата заболели от гъби кестена бяха изследвани с резистограф. Уредът откри, че 70-годишните дървета нямат нужната компактност и дънерите им на процедура са кухи.
Анелия Пенчева, учител в Лесотехническия университет: В Бургас имаше подобен случай, където не бяха забелязали плодно тяло, точно тъй като се смяташе, че се намира в добра кондиция и то падна при един вихър със 140 км/ч и умъртви на място едно момче.
На мястото на старите кестени ще бъдат заседени фиданки от същия тип.

Новите фиданки, ще бъдат засадени след няколко дни, с цел да може през това време почвата да бъде третирана против упоритата гъба.

Йоана Христова, зам.-кмет по екология: Сами ще можете да наблюдавате, откакто бъдат отстранени тези дървета, обработен терена, обезпаразитен и посадени новите фиданки, какви са грижите, които се поставят.
Тази година в София ще бъдат засадени 2500 млади дръвчета, като досега към този момент са посадени над 500.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР