Държавното предприятие „Енергоатом“ продължи сътрудничеството си с американската компания Westinghouse

...
Държавното предприятие „Енергоатом“ продължи сътрудничеството си с американската компания Westinghouse
Коментари Харесай

Украйна продължи до 2025 г. споразумението с Westinghouse за доставка на ядрено гориво


Държавното дружество „ Енергоатом “ продължи съдействието си с американската компания Westinghouse за доставка на нуклеарно гориво до 2025 година Това излиза наяве от известие на „ Енергоатом “.

„ Енергоатом “ и Westinghouse Electric подписаха ново съглашение по контракта за доставка на нуклеарно гориво. То планува разширение на съдействието и продължение на периода на настоящият контракт до 2025 година “, се споделя в известието.

„ Енергоатом “ през октомври предходната година съобщи, че Westinghouse ще може да обезпечи доставката на нуклеарно гориво за 13 енергийни блока от украинските АЕЦ при положение на преустановяване на доставките от Русия.

Westinghouse Electric, която е дъщерна компания на японската корпорация Toshiba подаде на 29 март 2017 година в съда в Ню Йорк документи за фалит. В същото време компанията заяви, че това няма да й попречи при обезпечаване на доставката на гориво за украинските АЕЦ.

Сега на атомните електроцентрали в Украйна работят 15 енергийни блока, от които 13 са с реактори BBEP-1000, а два с реактори ВВЕР-440, строени за работа с гориво на съветската компания ТВЕЛ. Според мнението на специалисти, по-рано от 2020 година Украйна няма да може да реализира съществено понижаване на зависимостта от рурско нуклеарно гориво. От самата „ Енергоатом “ не отхвърлят, че до 2020 година имат контракт с ТВЕЛ за съветско гориво украинската страна е задължена да купува несъмнено количество.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР