Държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън заяви, че африканските държави

...
Държавният секретар на САЩ Рекс Тилерсън заяви, че африканските държави
Коментари Харесай

Рекс Тилърсън предупреди африканските страни да внимават с Китай

Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилерсън съобщи, че африканските страни би трябвало деликатно да обмислят заемите от Китай и настоя, че Вашингтон не пробва да пречи на китайските вложения в Африка, съобщи „ Ройтерс “.

Изказването Тилърсън пристигна по време на неговата аудиенция в Етиопия, втората по-население страна в Африка, откакто през днешния ден той посети седалище на Африканския съюз в столицата на страната Адис Абеба. Комплексът, в който се организират съвещанията на Съюза, беше напълно финансиран и издигнат от Китай и се приема за знак на устрема на Пекин да разшири своето въздействие на континента и да получи достъп до богатите му естествени запаси.  

Тилърсън, който до неотдавна заемаше позицията на основен изпълнителен шеф на американския енергиен колос Exxon Mobil, стартира своята обиколка в Африка, която цели да укрепи позициите на Съединени американски щати на континента и да изглади връзките с някои африкански страни, които американският президент Доналд Тръмп назова „ мизерни дупки “ при започване на годината.   

„ По никакъв метод не опитваме да попречим на китайските пари да влизат в Африка. Важно е обаче африканските страни да обмислят деликатно изискванията по тези съглашения и да не се отхвърлят от суверенитета си “, съобщи американският държавен секретар.

Въпреки че Съединени американски щати не престават да са най-големият донор на филантропична помощ за Африка, Китай се трансформира в най-големият търговски сътрудник на африканските страни през 2009 година

Китай влага милиарди в инфраструктурни планове на континента, само че критиците на Пекин настояват, че това носи минимални изгоди за локалните стопански системи, защото структурите нормално се правят от китайски и служащи.  

Днешните мнения на Тилърън идват след негово изявление от началото на седмицата, в което той разкритикува „ метода на Китай “ към Африка, който съгласно него основава стопански взаимозависимост посредством „ непрозрачни контракти “ и „ хищничестки кредитни практики “.

„ Приветстваме китайското присъединяване в развиването на Африка, само че се надяваме, че те ще съблюдават интернационалните правила и правила и че ще почитат суверенитета на страните. “, сподели Тилъръсн, който през днешния ден би трябвало да се срещне с представители на държавното управление на Етипия, преди да отлети за дребната африканска страна Джибути, където са ситуирани военни бази на Съединени американски щати, Ккитай, Япония, Франция и Италия.

След това той ще посети Кения, която е основен съдружник на Съединени американски щати в битката с ислямистките бойци в Сомалия, преди да отиде на аудиенция в Чад и Нигерия, две други страни, които имат проблем с ислямски екстремисти.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР