Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо похвали Мексико за намаляването

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо похвали Мексико за намаляването
Коментари Харесай

Помпейо благодари на Мексико за ограничаването на нелегалната миграция

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо похвали Мексико за намаляването на незаконната имиграция. Той направи това през вчерашния ден при посещаване в Мексико, ден преди да изтече поставеният от Вашингтон краен период за оценка на напредъка, съобщи ДПА.

Първоначалните индикации са, че мексиканските старания "водят до понижаване на потоците от незаконни имигранти по южната граница на Съединени американски щати ", съобщи американският Държавен департамент.

На 7 юни двете страни реализираха съглашение, съгласно което Мексико се съгласи да постави по-големи старания да не позволява миграция от Централна Америка към Съединени американски щати и по този начин да избегне наказателни мита, каквито президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще вкара.

Сред ограниченията, които Мексико предприе, беше това да разположи бойци по границите си със Съединени американски щати и Гватемала. Американската гранична полиция заяви, че през юни е записала с 28 % по-малко незаконни мигранти спрямо май.

Съединени американски щати бяха заплашили и че в случай че установяват, че Мексико не реализира задоволителен прогрес, ще разгласят Мексико за "сигурна трета страна ", което значи, че централноамериканските мигранти ще би трябвало да аплайват за леговище в Мексико, а не в Съединени американски щати.

Мексиканското министерство на външните работи обаче съобщи, че външният министър Марсело Ебрард е споделил пред Помпейо, че предвид на постигнатия прогрес не счита за нужно да инициира каквито и да било договаряния за съглашение по въпроса за статута на трета страна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР