Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че има достоверна

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че има достоверна
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ за Миталов: Участвал е в сериозна корупция

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео съобщи, че има достоверна информация, че Миталов е взел участие, непосредствено или косвено, в сериозна корупция в качеството си на арбитър от Специализирания углавен съд. Тази корупция подкопава върховенството на закона и демократичните институции в България, осведоми Българска национална телевизия.

Когато държавният секретар на Съединени американски щати получи достоверна информация, че длъжностно лице е взело участие непосредствено или косвено в сериозна корупция или в тежко нарушение на човешките права, той е длъжен да уточни обществено или конфиденциално това длъжностно лице и неговите или нейните най-близки родственици по силата на Раздел 7031(c), съобщи още той.



Кой е Андон Миталов?

Кариерата на Миталов стартира през 1991 година, когато като старши лейтенант встъпва в редовете на прокуратурата на Водоснабдителна система. Назначен е за боен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази служба Миталов към този момент е преназначен за боен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 година подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, само че му е отказано. През 2013-а прави опит да поеме работа в Специализирания съд, само че се проваля на изпита пред Висш съдебен съвет. Миталов апелира и Върховен административен съд и печели делото пред и е назначен за арбитър от Специализирания съд.

3,95 е оценката на арбитър Андон Миталов на устния изпит пред Висш съдебен съвет през 2013 година, когато за повторно се пробва да се върне в правосъдната система. Това демонстрира дело по негова тъжба във Върховния административен съд, който анулира отхвърли на Висшия правосъден съвет да го назначи за спецсъдия, оповестява Правен свят.

Андон Миталов е съдията, който пусна упрекнатият в шпионаж Николай Малинов на среща с Путин. През ноември предходната година тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров заяви, че точно Андон Миталов е разрешил ръководителят на придвижване "Русофили " Николай Малинов да напуща страната, макар че е разследван за шпионаж в интерес на Русия.

На изключително съвещание през вчерашния ден съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет, през външното ни министерство, изиска цялостна информация от Държавния департамент на Съединени американски щати във връзка с арбитър Андон Миталов. Решението беше взето единомислещо. Десетимата членове, които бяха през днешния ден на съвещанието, се причислиха към писмото на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов от по-рано през днешния ден, с което Панов изиска повече информация от Инспектората към Висш съдебен съвет, прокуратурата и КПКОНПИ. Целта - има ли инспекции или следствие против Миталов за корупция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР