Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна с базирания

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се срещна с базирания
Коментари Харесай

Вселенският патриарх Вартоломей прие Помпео в Истанбул

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео се срещна с основания в Истанбул нравствен лидер на православните християни по време на малко пътешестване до Турция през вчерашния ден, което провокира гнева на турските публични лица и не включва срещи с никой от тях.

Помпео, който е на обиколка в седем страни из Европа и Близкия изток, разгласява в Туитър фотоси, след диалога с Вселенския патриарх Вартоломей I, водачът на към 300 милиона православни християни, откакто посети патриаршеската черква " Свети Георги " в квартал Балат, в Истанбул.

Помпео съобщи, че „ като водач на православния свят " Вартоломей „ е основен сътрудник, защото ние продължаваме да пазиме религиозната независимост по целия свят ".

Носейки маска с американско знаме, Помпео по-късно обиколи близката джамия Рустем Паша, която е издигната от османския проектант Синан и е известна с колоритните си синьо-бели плочки. Съпругата му Сюзън носеше маска и кърпа по време на визитата в джамията, в сходство с мюсюлманските обичаи.

Помпео разгласява фотоси и написа в Туитър: " Трогнат съм от спиращата дъха хубост на джамията Рустем Паша. Ангажиментът на Америка за религиозна независимост няма да се колебае: на всички хора би трябвало да бъде разрешено да практикуват вярата си намерено и свободно в места за поклонение като това. "

После Помпео се срещна и с католическият апостолски нунций в Турция, Туркменистан и Азербайджан, архиепископ Пол Ръсел. На срещата двамата са разискали " по какъв начин Съединени американски щати могат да поддържат междурелигиозните мирни старания в този район. ", показа в Туитър американския секретар.

Разговорите в Истанбул бяха съсредоточени върху религиозните свободи в Турция, което разгневи Анкара и подтикна длъжностните лица да призоват Вашингтон да се концентрира върху нарушаванията на правата на индивида в Съединените щати.



Миналата седмица Турция излезе с остро дефинирано изказване, в което подлага на критика проектите на Помпео и съобщи, че Вашингтон би трябвало да се „ огледа в огледалото " и да се занимае с въпроси като расизъм, ислямофобия и закононарушения от ненавист.

Пътуването идва на фона на към този момент наранените връзки сред двамата съдружници в НАТО по редица въпроси, макар че турският президент Реджеп Тайип Ердоган и американският президент Доналд Тръмп поддържат другарски персонални връзки.

Висши чиновници в Държавния департамент на Съединени американски щати обявиха, че неналичието на публични срещи в Турция се дължи на проблеми с графика по време на късото прекъсване. Те споделиха, че са търсени срещи, само че турските публични лица не са съумели да дойдат в Истанбул от столицата Анкара по времето, когато Помпео ще бъде там. Служителите означиха, че Помпео и неговият турски сътрудник възнамеряват да се видят при започване на декември на среща на външните министри на НАТО.

От Анкара оповестиха, че пазят правата на жителите от разнообразни религии свободно да изповядват вероизповеданията си, макар че неотдавна получиха съществени рецензии, в това число от Помпео, за превръщането на забележителността на Истанбул Света София в джамия, пренебрегвайки статута на някогашната катедрала да е музей като самопризнание за мултикултурното минало на града.

Междувременно към 25 членове на лява националистическа група, провъзгласили се за Турския юношески съюз, проведоха къса проява покрай Патриаршията под засилено полицейско наличие, протестирайки против Помпео за срещата с Вартоломей вместо с държавни чиновници. Демонстрантите скандираха „ Долу с американския империализъм " и „ Прибирайте се в къщи Янки ".

Снимки: Михаел Гушев, Истанбул

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР