Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова младите демокрации в

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео призова младите демокрации в
Коментари Харесай

Помпео призова младите демокрации в Източна Европа да бранят свободите си

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео прикани младите демокрации в Централна и Източна Европа да бранят мъчно извоюваните от тях свободи на фона на заканите от Русия, Китай и други, осведоми АП.
 Помпео открива антикитайското и антируското си европейско турне в Чехия
Помпео открива антикитайското и антируското си европейско турне в Чехия

Консолидира централна и източна Европа против общи закани

Американският топ посланик съобщи, че възходът на авторитаризма не е единствено наклонност в столици като Москва и Пекин, само че е налице и в Европа и нейния заден двор, най-вече Беларус, където към този момент няколко дни се провеждат антиправителствени митинги след успеха на дългогодишния водач Александър Лукашенко на изборите в неделя.

" Виждаме, че авторитаризмът не спря да съществува през 1989 година или през 1991 година Бурята към момента е тук. Просто е оттатък хоризонта. Докато ние пишехме епитафия за тези режими, ние в този момент разбираме, че е било прибързано ", сподели Помпео в тирада пред чешките депутати.

На настрана събитие по-рано Помпео и министър председателят на Чехия Андрей Бабиш осъдиха насилието и репресиите в Беларус.
 Помпео: Изборите в Беларус не бяха свободни и почтени
Помпео: Изборите в Беларус не бяха свободни и почтени

Позиция на Белия дом

" Ще продължим да приказваме за рисковете пред беларуския народ . Искаме за него същата независимост, която имат народите по света ", акцентира той.

От своя страна Бабиш означи, че последните събития в Беларус са " неприемливи ".

" Шокиращо е това, което се случва. Да гледаме по какъв начин нещо сходно се случва толкоз покрай нас в Европа е шокиращо . Скандално е ", разгласи той.

Речта на Помпео пред чешкия Сенат е на втория ден от европейски тур в района. Помпео ще посети четири страни. Основни тематики на диалози са европейската взаимозависимост от съветска сила и сигурността по отношение на китайските телекомуникационни мрежи.

В изявлението си Помпео беше изключително изострен във връзка с Китай. Според него Пекин е по-голяма опасност за демокрацията от Русия.

" Русия продължвава да се пробва да подкопае вашата народна власт, вашата сигурност с дезинформационни акции и хакерски атаки. Дори се пробва да пренапише историята ви ", предизвести държавният секретар.

Но съгласно него Китайската комунистическа партия и нейните акции за оказване на напън и надзор са още по-голяма опасност.

Той счита, че Чехия има право да се опълчва на китайските опити за оказване на стопански и политически напън. Той акцентира, че неотдавна Китай е заплашил чешки представители с ответни ограничения, в случай че Прага поддържа Тайван, Тибет и Хонконг.

Топ дипломатът на Съединени американски щати сподели още, представен от ДПА, че партньорството с съветски и китайски нуклеарни компании подкопава националния суверенитет на Чехия.

Следващите спирки на Помпео са Словения, Австрия и Полша.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР