Държавният секретар на САЩ Майк Помпео натисна лидерите на Саудитска

...
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео натисна лидерите на Саудитска
Коментари Харесай

Помпео призова за прозрачно разследване на изчезването на саудитския журналист

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео натисна водачите на Саудитска Арабия във вторник да ускорят „ транспарантното “ следствие за ориста на изчезналия публицист Джамал Хашоги, без значение, че представители на турските управляващи бяха позволени да огледат хипотетичното място на изгубване на рецензия на саудитските управляващи – генералното консулство на страната в Истанбул. Това написа американското издание The Washington Post, представено от " Фокус ".
Както отбелязва вестникът, Помпео бе изпратен от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в Рияд да беседва с крал Салман, външния министър Адел ал Джубейр и фактическия водач на страната принц Мохамед бин Салман.
„ Секретар Помпео съобщи посланието, че е извънредно значимо да се организира бързо, транспарантно и задълбочено следствие “, съобщи представителят на Държавния департамент Хедър Науърт. Тя добави, че външният министър се е обадил на Тръмп и съветника по национална сигурност на Белия Дом Джон Болтън, с цел да ги осведоми за резултатите от срещата.
„ Независимо, че Съединени американски щати имат да разискват със саудитското управление редица двустранни и районни въпроси, откакто разбрахме какво се е случило с Джамал Хашоги, това бе главната цел на това пътешестване и тази тематика от максимален интерес за президента “, изясни Науърт. „ Секретарят ясно сподели това по време на днешните срещи “.
Вестникът отбелязва, че Помпео в никакъв случай не е изговарял името на Хашоги, който е американски жител, обществено “.
„ Ние сме твърди и остарели съдружници “, сподели престолонаследникът Мохамед на държавния секретар пред репортерите. „ Ние се сблъскваме с провокациите дружно – в предишното, през днешния ден и на следващия ден “.
Помпео е дал отговор въодушевено, както отбелязва WPost: „ Абсолютно “.
Както показва изданието, помощниците на Помпео не са поискали да разясняват излязлата в медиите информация, че саудитското управление е готово да промени позицията си и да признае причастността си към хипотетичното ликвидиране на Хашоги. До момента от Рияд упорстват, че журналистът е напуснал консулството с документа, който е желал, в ръка и те нямат концепция какво се е случило по-късно с него.
След претърсването на саудитското консулство в Истанбул от турските управляващи също няма съответни доказателства, че критикът на саудитското кралство семейство е приключил виталния си път точно там.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР