Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Китай все

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Китай все
Коментари Харесай

Блинкен: Китай не е преминал границата по отношение на военна помощ за Русия

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Китай към момента не е дал забележителна военна помощ на Русия, макар че дипломатическа поддръжка от страна на Пекин се ускорява, съобщи Агенция Франс Прес.

" До през днешния ден не са минали тази граница ", сподели Блинкен в отговор на въпрос от сенатска комисия дали Китай дава " смъртоносна помощ " на Русия.

От седмици Съединени американски щати предизвестяват обществено, че Китай преглежда съветските претенции за даване на оръжия за водене на бойни дейности в Украйна, като някои отчети сочат лимитирани доставки от китайски компании за Москва.

Тази седмица президентът Си Дзинпин направи посещаване в Москва, по време на което прокара китайско предложение за преустановяване на огъня във войната - апел, посрещнат скептично от Вашингтон, който се притеснява, че Русия ще употребява паузата, с цел да прегрупира своите разрушени сили на терен.

" Смятам, че тяхната дипломатическа поддръжка, политическа поддръжка и до известна степен материална поддръжка за Русия сигурно е в прорез с нашите ползи за преустановяване на тази война ", съобщи Блинкен за Китай.

Според него Съединените щати ще насърчат други страни да екстрадират съветския президент Владимир Путин, в случай че той ги посети след издадената от Международния углавен съд (МНС) заповед за арест.

" Смятам, че всеки, който е страна в съда и има отговорности, би трябвало да ги извърши ", сподели Блинкен.

Той отговаряше на въпроси на републиканския сенатор Линдзи Греъм, който упорства Съединените щати би трябвало да арестуват Путин, в случай че той стъпи на американска земя.

Съединени американски щати не са страна-членка на съда в Хага, като предходната републиканска администрация на Доналд Тръмп наложи наказания на тогавашния прокурор на МНС за следствие на американските военни дейности в Афганистан.

Блинкен отхвърли опцията Путин да пътува до Съединените щати. Русия е част от форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо съдействие, който организира срещата си на върха през ноември в Сан Франциско, само че е малко евентуално Путин да бъде поканен. /БГНЕС

Вашингтон / САЩ
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР