Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен започна днес обиколка из

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен започна днес обиколка из
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ отиде в Африка да тушира руското влияние

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен стартира през днешния ден обиколка из няколко африкански страни за да се противопоставе на съветското въздействие на Черния континент. Посещението му е в отговор на обширната обиколка на Африка от съветския външен министър Сергей Лавров в края на юли.

Първата спирка на американския държавен секретар е ЮАР - икономическият водач на континента. Южна Африка остана неутрална във връзка с войната в Украйна, отказвайки да се причисли към апелите на Запада да бъде наказано държанието на Москва. Същевременно тя е член на авторитетната група страни БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

Според американски анализатори Вашингтон в този момент желае да получи поддръжка за Украйна, без значение от обстоятелството, че доста африкански държавни управления не пожелаха да осъдят нашествието на Русия, частично заради поддръжката на някогашния Съюз на съветските социалистически републики за африканските освободителни придвижвания през годините, когато континентът отхвърли европейското колониално ръководство.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР