Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна в Кувейт

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна в Кувейт
Коментари Харесай

Заради произхода на коронавируса: Може ли САЩ и Китай да стигнат до голям конфликт?

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен се срещна в Кувейт с шефа на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, с цел да разиска втората фаза от проучването на, в това число в Китай, се показва в документално изказване, оповестено от ръководителя на пресслужбата на Държавния департамент Нед Прайс.

Според информацията, страните разискват, наред с други неща, " благоприятни условия за съдействие за продължение на промените и подсилване на СЗО ", написа БГНЕС, базирайки се на ТАСС.
 Вашингтон отчаян от решението на Китай по отношение на следствието на произхода на COVID-19 Вашингтон отчаян от решението на Китай по отношение на следствието на произхода на COVID-19
Белият дом съобщи през днешния ден, че е " надълбоко отчаян " от решението на Китай да отхвърли проекта на Световната здравна организация за втори ет...

" Държавният секретар Блинкен разгласи поддръжка от Съединени американски щати за проектите на СЗО за осъществяване на спомагателни проучвания за произхода на COVID-19, в това число в Китай, с цел да се разбере по-добре актуалната пандемия и да се предотвратят бъдещи ", сподели Прайс. " Той акцентира нуждата идната фаза на проучването да бъде навременна, основана на обстоятелства, транспарантна, ръководена от специалисти и без (политическа) интервенция ", се споделя в изказването.

По-рано генералният шеф на СЗО съобщи, че организацията се приготвя за втория стадий от проучването на произхода на ковид SARS-CoV-2 и чака бистрота от управляващите на Китай. Той означи, че първата фаза е изправена пред избрани проблеми. Гебрейсус уточни един от тях по този начин: " достъп до данни, изключително до данни за началото на пандемията " .

Гебрейесус не изключи, че разпространяването на ковид може да бъде резултат от " ексклузивен случай в лаборатория ", визирайки в Ухан. В отговор китайското външно министерство изрази вяра, че специалистите на СЗО по време на нов стадий от проучванията ще извърнат по-голямо внимание на теорията, че коронавирусът е пренесен в Ухан дружно със замразена храна и не се е появил вследствие на приключване от лаборатория.

Дзен Йиксин, заместник-ръководител на Държавния комитет по хигиена и здраве на Китай, съобщи предходната седмица, че препоръчаният проект на СЗО за втората фаза на проучване на произхода на ковид съдържа език, който " не зачита науката и общия смисъл " и Китай няма да го следва. Говорителят на Белия дом Джен Псаки отговори, че Съединени американски щати преглеждат позицията на Пекин като безотговорна и рискова.
 Организация на обединените нации: Няма по какъв начин да накараме Китай да даде повече данни за произхода на COVID-19 Организация на обединените нации: Няма по какъв начин да накараме Китай да даде повече данни за произхода на COVID-19
Високопоставен чиновник на Световната здравна организация сподели през днешния ден, че няма по какъв начин Китай да бъде принуден да разкрие повече данни за прои...

В позиция на китайското посолство в България по тематиката, изпратена до, се споделя следното: " Целта е политизирането при следенето на произхода и да употребяват това като опция за клюки и обвинявания към Китай ". Именно в тази позиция се натъртва по какъв начин специалисти на СЗО, които били на терен в Китай, " предлагат спомагателни проучвания на по-ранни случаи по света и по-нататъшно изследване за ролята на надълбоко замразени артикули при вирусно предаване ". Съответно, позицията на Китай е да се гледа в тази посока при следствието.

" Планът за работа по втората фаза от изследването на произхода, препоръчан от секретариата на СЗО, е в несъгласие с позицията на Китай и доста други страни по въпроса ", споделят още от китайското посолство и напомнят по какъв начин от Съединени американски щати посочили " някакъв бял прахуляк " в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през 2003 година и твърдели на тази база, че Ирак има оръжия за всеобщо заличаване.

Още от АЗИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР