Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова руския президент Владимир

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова руския президент Владимир
Коментари Харесай

Решението ще бъде взето от него. САЩ призоваха Путин за мирно разрешаване на кризата в Украйна

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани съветския президент Владимир Путин да избере "пътя на дипломацията и "мирния път ". Думите му бяха отправени в сряда по време на визитата му в Киев.

Те идват на фона на на сред Русия и Украйна и засилени опити за дипломатически разговор сред Запада и Русия. През последните няколко месеца Москва струпа свои войски по границата с Украйна. По-рано във вторник представител на американската администрация разяснява, че е допустимо Русия са нахлуе в Украйна "във всеки един миг ".

"Силно, мощно се надявам, че можем да продължим това по пътя на дипломацията и по един кротичък път, само че в последна сметка решението за това ще бъде взето от президента Путин ", сподели Блинкен след срещата си с чиновниците в посолството на Съединени американски щати в Киев на 19 януари.

"Знаем, че има проекти за увеличението на тази мощ още повече в доста къси периоди и това дава опция на президента Путин, също в доста къс период, да предприеме по-нататъшни нападателни дейности по отношение на Украйна ", предизвести Блинкен.

По-рано почитан чиновник на американската администрация заяви, че Съединени американски щати са одобрили отпущането на спомагателни 200 милиона $ под формата на отбранителна помощ за Украйна. По думите му Вашингтон задължението на Вашингтон към "суверенитета и териториалната целокупност " на Украйна остава неизменен. Повече елементи за характера на отпуснатата помощ не бяха обявени.

Предстои Блинкен да се срещне и с президента на Украйна Володимир Зеленски в сряда. След това той ще посети и Берлин, където са планувани диалози сред Съединени американски щати, Англия, Франция и Германия. В петък се чака най-вископоставеният американски посланик да се срещне и с съветския си сътрудник Сергей Лавров в Женева. Двамата разговаряха по телефона на 18 януари.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР