Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова американските граждани, които

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова американските граждани, които
Коментари Харесай

Блинкен призова американците незабавно да напуснат Русия

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани американските жители, които се намират в Русия, " неотложно да изоставен " страната, на фона на ареста на журналиста от „ Уолстрийт Джърнал “ Еван Гершкович.

„ Дълбоко сме обезпокоени от необятно оповестеното задържане на американски публицист от страна на Русия. Във връзка с тази обстановка сме в контакт с WSJ ", се отбелязва в документа.

В същото време той твърди, че съветските управляващи вършат " опити да сплашват, потискат и санкционират публицисти " и деятели на гражданското общество. Според Блинкен Съединени американски щати осъждат сходни опити.

" Най-високият приоритет на Държавния департамент е сигурността на американските жители в чужбина. Повтаряме нашите безапелационни предизвестия за заплахите, пред които са изправени американските жители в Русия. Американските жители, живеещи в Русия или пътуващи до нея, би трябвало неотложно да изоставен страната, както повеляват рекомендациите за пътешестване ", съобщи Блинкен, чието изказване беше оповестено от Държавния департамент на Съединени американски щати.

Държавният секретар съобщи, че неговото ведомство е в контакт със чиновници на WSJ по отношение на обстановката по отношение на ареста на американския кореспондент. " Всеки път, когато американски жител в чужбина бъде арестуван, ние неотложно желаеме консулски достъп и се стремим да окажем цялата нужна поддръжка ", акцентира Блинкен.

По-рано през днешния ден съветската ФСБ разгласи, че кореспондентът на московското бюро на WSJ Гершкович е бил арестуван в Екатеринбург по съмнение в шпионаж в интерес на държавното управление на Съединени американски щати. Според тайните служби американецът е събирал информация, представляваща държавна загадка, " за активността на дружество от съветския военно-промишлен комплекс ".

WSJ отхвърли обвиняванията против Гершкович и изиска незабавното му освобождение. На собствен ред говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че активността на Гершкович в Екатеринбург " няма нищо общо с публицистиката ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР