Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обясни как непровокираното нахлуване

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обясни как непровокираното нахлуване
Коментари Харесай

Блинкен: Там, където Путин имаше за цел да покаже сила, той разкри слабост

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен изясни по какъв начин непровокираното навлизане на Русия в Украйна укрепи Алианса на НАТО, правейки го по-голям, по-силен, по-обединен и по-актуален от всеки път.

„ Това беше коренна смяна, която би била немислима доскоро повече от година. “ Това сподели той по време на речта си в Хелзинки, Финландия на 2 юни.

„ Преди пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, всеки четвърти финландец поддържаше присъединението на страната към НАТО. След него към този момент трима от четирима финландци поддържат присъединението. За финландците не е мъчно да си се показват на мястото на украинците “, разяснява той.

„ Подобно на Путин в Украйна, когато Сталин не съумя да преодолее гневната и решителна опозиция на финландците, той мина към тактика на гнет, изгаряйки цели села и бомбардирайки толкоз доста лечебни заведения от въздуха, че финландците започнаха да покриват отличителните знаци на Червения кръст по покривите. Подобно на милионите украински бежанци през днешния ден, стотици хиляди финландци бяха прогонени от домовете им от руската инвазия. За доста финландци паралелите сред 1939 година и 2022 година са поразителни. И не бъркат “, съобщи държавният секретар на Съединени американски щати.

„ Ние очертахме два вероятни пътя за Москва: пътят на дипломацията, който може да докара до по-голяма сигурност за Украйна, за Русия, за цяла Европа; или пътят на експанзия, който би довел до тежки последствия за съветското държавно управление. Президентът Байдън даде ясно да се разбере, че без значение кой път избере президентът Путин, ние ще бъдем подготвени “, акцентира Блинкен.

Публикуваме изявлението му със съкращения:

„ Бяха ясни стъпките, които Русия ще предприеме: първо измисляне на предлог, а по-късно потребление на ракети, танкове, войски, хакерски атаки за нанасяне на удари по авансово разпознати цели, в това число Киев, за събаряне на демократично определеното държавно управление на Украйна и заличаване на Украйна от карта като самостоятелна страна. Надявахме се – надявахме се – да се окаже, че бъркаме. За страдание бяхме прави. Седмица след предизвестието ми към Съвета за сигурност президентът Путин нахлу. Украинците самоуверено защитаваха своята нация. И ние действахме бързо, уверено и в унисон със съдружниците и сътрудниците, с цел да създадем тъкмо това, което казахме, че ще създадем: поддръжка на Украйна, налагане на наказания на Русия, подсилване на НАТО – всичко това с нашите съдружници и сътрудници. И с нашата групова поддръжка, Украйна направи това, което сподели, че ще направи: отбрани своята територия, своята самостоятелност, своята народна власт.

Искам да изложа многото аргументи, поради които нападателната война на Путин против Украйна е стратегически неуспех, който доста понижи силата на Русия, нейните ползи и въздействието ѝ за години напред. И също по този начин ще споделя нашата визия за пътя към обективен и дълготраен мир. Когато погледнете дълготрайните стратегически цели и задачите на президента Путин, няма подозрение: Русия е доста по-зле през днешния ден, в сравнение с беше преди пълномащабното си навлизане в Украйна – военно, стопански, геополитически. Там, където Путин имаше за цел да покаже мощ, той разкри уязвимост . Там, където искаше да разедини, той сплоти. Това, което се опита да предотврати, той форсира. Този резултат не е инцидентен. Това е директен резултат от смелостта и солидарността на украинския народ и преднамерените, решителни и бързи дейности, които ние и нашите сътрудници предприехме в поддръжка на Украйна.

Инвазията на Русия накара Европейския съюз да работи повече със Съединени американски щати и НАТО отвсякога. Европейски Съюз и неговите държави-членки са дали над 75 милиарда $ военна, икономическа и филантропична поддръжка на Украйна. Това включва 18 милиарда $ помощ за сигурност, от системи за противовъздушна защита до танкове Leopard и муниции. Координирайки се в тясно съдействие със Съединени американски щати, Обединеното кралство и други сътрудници, Европейски Съюз започва най-амбициозните си наказания до момента, замразявайки над половината от суверенните активи на Русия. А европейските народи одобриха повече от 8 милиона украински бежанци, множеството от които освен получиха достъп до публични услуги, само че и правото да работят, да учат.

Десетилетия наред Москва работеше за задълбочаване на зависимостта на Европа от съветския нефт и газ. След пълномащабната инвазия на президента Путин Европа направи бърз и съдбоносен завой надалеч от съветската сила. Преди нашествието на Путин европейските страни внасяха 37 % от своя природен газ от Русия. Европа понижи това с повече от половината за по-малко от година. През 2022 година страните от Европейски Съюз са генерирали рекордна една пета от своята електрическа енергия посредством вятър и слънце – повече електрическа енергия, в сравнение с Европейски Съюз е генерирал посредством въглища, газ или различен източник на сила. Съединените щати от своя страна повече от удвоиха нашите доставки на газ за Европа, а нашите азиатски съдружници – Япония, Република Корея – също се задействаха, с цел да усилят доставките за Европа.

Президентът Путин прекара две десетилетия, пробвайки се да надгради съветската войска в съвременна мощ, с авангардни оръжия, рационализирано командване и добре подготвени, добре оборудвани бойци. Кремъл постоянно твърдеше, че разполага с втората най-силна войска в света и мнозина имаха вяра в това. Днес мнозина виждат съветската войска като втората по мощ в Украйна. Нейното съоръжение, технология, водачество, войски, тактика, тактичност и морал се провалят – даже когато Москва нанася опустошителни, безразборни и неоправдани вреди на Украйна и украинците. Смята се, че Русия е дала повече от 100 000 жертви единствено през последните шест месеца, до момента в който Путин изпраща вълна след вълна руснаци в месомелачката, която самичък направи.

Президентът Путин искаше да трансформира Русия в световна икономическа мощ. Неговата инвазия циментира дългогодишния му крах да диверсифицира стопанската система на Русия, да укрепи нейния човешки капитал, да интегрира изцяло страната в световната стопанска система. Днес съветската стопанска система е бледа сянка на това, което беше, и парченце от това, което можеше да бъде, в случай че Путин влагаше в технологии и нововъведения, а не в оръжия и война. Чуждестранните запаси на Русия са намалели с повече от половината, както и облагите от нейните държавни предприятия. Повече от 1700 задгранични компании са понижили, прекратили или прекратили активността си в Русия от началото на нашествието. Това са десетки хиляди изчезнали работни места, голямо бягство на задграничен опит и милиарди долари пропуснати доходи за Кремъл.

Милион души избягаха от Русия, в това число доста от най-хубавите IT експерти в страната, бизнесмените, инженерите, лекарите, професорите, публицистите, учените... Безброй художници, писатели, режисьори, музиканти също са напуснали, не виждайки бъдеще за себе си в страна, в която не могат да се показват свободно.

Основната цел на президента Путин – в действителност неговата фикс идея – беше да заличи самата концепция за Украйна – нейната еднаквост, нейните хора, нейната просвета, нейната територия. Но и тук дейностите на Путин провокираха противоположния резултат. Никой не е направил повече за подсилване на националната еднаквост на Украйна от индивида, който се опита да я заличи. Никой не е направил повече за задълбочаване на единството и солидарността на украинците. Никой не е направил повече, с цел да ускори решимостта на украинците да напишат личното си бъдеще по личните си правила.

Украйна в никакъв случай няма да бъде Русия. Украйна стои суверенна, самостоятелна, твърдо контролираща личната си орис. В това – главната цел на Путин – той се провали най-зрелищно.

Позволете ми да кажа това непосредствено на съветския народ: Съединените щати не са ваш зложелател. Ние не можем да изберем вашето бъдеще вместо вас и няма да се опитаме да го създадем. Но също по този начин няма да позволим на президента Путин да наложи волята си на други народи. Москва би трябвало да се отнася към независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на своите съседи със същото почитание, което изисква към Русия.

В идните седмици и месеци Съединени американски щати ще продължат да работят с Украйна, с нашите съдружници и сътрудници – и с всички страни, отдадени на поддръжката за обективен и дълготраен мир, учреден на тези правила. “

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР