Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова Израел и палестинците

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова Израел и палестинците
Коментари Харесай

Блинкън лобира за мир в Близкия изток

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън прикани Израел и палестинците да подхващат " незабавни стъпки " за възобновяване на спокойствието на фона на ескалиращото принуждение.

В речта си в Йерусалим Антъни Блинкън удостовери поддръжката на Съединени американски щати за решение, учредено на съществуването на две страни, като " най-хубавия метод " за реализиране на сигурност за двете страни.

Новото израелско държавно управление се опълчва на основаването на палестинска страна.

Посещението идва след две набези с огнестрелно оръжие, осъществени от палестинци в Източен Йерусалим през уикенда, при които починаха седем израелци.

На конференция след диалозите с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в понеделник Блинкън изрази съболезнованията си за това, което назова " ужасяваща терористична офанзива ".
 Лавров прикани Израел и Палестина да се въздържат от провокации
Лавров прикани Израел и Палестина да се въздържат от провокации

След следващата вълна от принуждение

Нападението, осъществено от 21-годишен палестинец, беше ориентирано против поклонници наоколо до синагога в петък вечерта. Часове по-късно 13-годишен палестинец откри огън по група израелци, като рани татко и наследник.

Двама палестинци също бяха убити при обособени произшествия в окупирания Западен бряг преди идването на Блинкън.

В събота вечерта 18-годишен юноша, въоръжен с револвер, беше погубен от израелски охранител покрай селището Кедумим в северната част на Западния бряг. В понеделник сутринта в Хеброн бойците откриха огън по автомобил , който съгласно тях е потеглил, откакто е блъснал боец, убивайки 26-годишния водач.

Блинкън съобщи, че Съединени американски щати имат " трайна цел палестинците и израелците да се радват на равни ограничения за независимост, сигурност, благоприятни условия, правдивост и достолепие ", която съгласно него може да бъде реализирана най-добре посредством " осъществяване на визията за две страни " - самостоятелна палестинска страна дружно с Израел.

Ако това не се случи, той съобщи, че това ще бъде " пагубно за сигурността на Израел и за неговата дълготрайна еднаквост като еврейска демократична страна ".

" Ето за какво в този момент призоваваме всички страни да подхващат незабавни стъпки за възобновяване на спокойствието, за деескалация - желаеме да сме сигурни, че има среда, в която можем... в някакъв миг да създадем условия, при които да стартираме да възвръщаме възприятието за сигурност както за израелците, по този начин и за палестинците . "
 Израел смъкна две ракети, изстреляни от Газа
Израел смъкна две ракети, изстреляни от Газа

Акция на армията против палестинци-терористи

Нетаняху не отговори на изказването на Блинкън в поддръжка на решението за две страни. Неговото новосформирано държавно управление включва партии, които изрично се опълчват на концепцията за палестинска страна и поддържат разширението на еврейските селища върху земята, за която палестинците претендират за лична страна, на която се надяват.

Израелските селища на Западния бряг и в Източен Йерусалим се смятат за противозаконни според интернационалното право , макар че Израел оспорва това.

Израелският министър-председател даде обещание да предприеме строги ограничения в отговор на нападенията през уикенда. Израелските сили бяха подсилени на Западния бряг и в Източен Йерусалим, а домовете на двамата нападатели бяха запечатани и готови за разрушение .

Правителството също по този начин даде обещание да разшири и форсира издаването на разрешителни за оръжие на израелски жители, както и да предприеме ограничения против " фамилиите на терористи, които поддържат тероризма ", в това число да отнеме правата на престояване и обществено обезпечаване на членовете им.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР