Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън призова западните страни

...
Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън призова западните страни
Коментари Харесай

В Киев Блинкън увери Зеленски в американската подкрепа

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън прикани западните страни да останат единни предвид на неуморната, по думите му, съветска експанзия против Украйна.

По време на визитата си в Киев Блинкън увери украинския президент Володимир Зеленски в американската поддръжка и съобщи, че се работи с Европа по вероятен пакет наказания против Русия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на американската страна за спомагателната военна поддръжка на стойност 200 милиона $, която е била утвърдена в края на декември, само че публично доказана през днешния ден.

Украйна не възнамерява нападателни интервенции и спорът има едно решение - дипломация, безапелационен беше външният министър Дмитро Кулеба.

Решението по кой път да се поеме е на съветския президент Владимир Путин , съобщи от своя страна държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън:

" Бяхме ясни, че избираме да намерим дипломатическо решение на спора и обстановката да се уталожи. Това е най-отговорното нещо, което всеки от нас може да направи. В същото време сме безапелационни, че в случай че Москва избере да възобнови експанзията си против Украйна, тя ще бъде посрещната с доста съществени последици. И това го споделят освен Съединените щати, а и страни в Европа и оттатък. "

Пред чиновниците на американското посолство в Киев Блинкън разяснява, че съветският президент Владимир Путин възнамерява доста да ускори военното наличие на Москва наоколо до границата с Украйна, което сега наброява към 100 000 военнослужещи.

Блинкън ще беседва с съветския си сътрудник Сергей Лавров в Женева в петък, а задачата е да се ревизира готовността на Русия да позволи рецесията по дипломатически път, настояват американски източници.

 Поддръжници на някогашния украински президент Петро Порошенко с протестно шествие в негова поддръжка - 19 януари 2022 г./Снимка: ЕРА/БГНЕС

Междувременно украински съд отсрочи за на следващия ден съвещанието, на което ще се произнесе по настояването на прокуратурата да бъде арестуван някогашният президент Петро Порошенко.  Милиардерът се завърна в понеделник в Украйна от прилежаща Полша, с цел да се пред съд в столицата Киев по обвинявания в държавна измяна. В поддръжка на Порошенко беше проведен огромен митинг шествие.

Прокуратурата твърди, че Порошенко, който беше определен за държавен глава откакто Русия анексира Крим през 2014 година, е направил изменничество като в действителност е финансирал сепаратистите в Донецк и Луганск,  купувайки от там въглища за 54 милиона $ през 2014-а и 2015 година.

 Бившият украински президент Петро Порошенко приказва пред поддръжници пред съда в Киев, където беше извикан, защото е изправен пред обвинявания в държавна измяна и опит за обир на национални полезности -19 януари 2022 година Порошенко беше задържан при влизане на украинска територия по напътствие на украинския основен прокурор. Снмика: ЕРА/БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР