Държавният секретар Майк Помпео демонстрира твърда защита на външната политика

...
Държавният секретар Майк Помпео демонстрира твърда защита на външната политика
Коментари Харесай

Помпео поучи Евросъюза как се прави външна политика

Държавният секретар Майк Помпео показва твърда отбрана на външната политика на Съединени американски щати във вторник, аргументирайки се, че Вашингтон построява международен ред, с цел да се бори с циничните злоупотреби от страна на Русия, Китай и Иран.

По време на посещаване в Брюксел някогашният началник на Централно разузнавателно управление на САЩ взе на прицел европейските критици, които упрекват Съединени американски щати в подкопаването на световните институции, настоявайки, че президентът Доналд Тръмп възвръща обичайна водеща роля на Америка.

Помпео прикани американските съдружници да се причислят към напъните на Тръмп и да оценят почтено дали чиновници като Световната комерсиална организация, Международния углавен съд и Международния валутен фонд обслужват техните жители.

" Лошите артисти са употребявали неналичието на водачество при нас за личната си полза ", сподели Помпео на срещата на дипломати в европейската столица, преди диалозите в НАТО.

" Това е токсичен плод на американското оттегляне. Президентът Тръмп е решен да промени нещата. "

Речта на Помпео се състоя в миг, когато външните министри на страните от НАТО се срещнаха, с цел да обсъдят най-новото напрежение с Москва след боен конфликт сред Русия и Украйна и с провесен на тънка нишка основен контракт за надзор на въоръженията от времето на Студената война.

Решението на Съединени американски щати да се отдръпват от контракта от 1987 година за нуклеарните сили със междинен и дребен обхват на дейности в отговор на съветските нарушавания провокира обвинявания, че Вашингтон отслабва опората на европейската сигурност.

Но Помпео сподели, че Вашингтон просто подхваща дейности за възстановяване или преустановяване на съглашения, които са остарели или не работят.

" Първите две години от администрацията на Тръмп показват, че президентът Тръмп не подкопава тези институции, нито изоставя американското управление, тъкмо противоположното ”, аргументира се Помпео.

" Ние събираме благородните народи в света, с цел да изградим нов демократичен ред, който предотвратява войната и реализира по-голям разцвет за всички ".

Държавният секретар упрекна Китай в цинично потребление на разпоредбите на СТО, които незаслужено извеждат напред личните си стопански ползи, и стартира язвителна офанзива против МНС, който съгласно него " потъпква " суверенитета на самостоятелните страни.

" Всяка нация би трябвало да признае почтено своята отговорност пред своите жители и да попита дали актуалният ред служи на ползите на нейния народ, както и че може - и в случай че не, би трябвало да попитаме по какъв начин можем да го създадем ", сподели Помпео.

" Това прави президентът Тръмп. Той връща Съединените щати на обичайна им управителна роля в света "./БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР