Държавният петролен гигант Saudi Aramco планира рязко да увеличи инвестициите

...
Държавният петролен гигант Saudi Aramco планира рязко да увеличи инвестициите
Коментари Харесай

Saudi Aramco ще увеличи добива на петрол, за да отговори на търсенето

Държавният петролен колос Saudi Aramco възнамерява внезапно да усили вложенията в производството, откакто регистрира удвояване на облагата през 2021 година Компанията има за цел да усили доста производството през идващите пет години. Цените на силата скочиха внезапно през последните месеци, защото търсенето изпревари доставките на петрол и газ. Войната в Украйна и нежеланието на Запада да разчита на Русия за енергийни доставки усилва натиска за намиране на спомагателни източници на сила. Решението на Saudi Aramco евентуално ще бъде приветствано от политически водачи, обезпокоени от въздействието на високите цени на силата, макар че вложенията са ориентирани към увеличение на производството през идващите пет до осем години, оповестява BBC.

Миналата седмица английският министър председател Борис Джонсън посети Саудитска Арабия, с цел да се опита да убеди страната да предложи повече нефт на международните пазари в кратковременен проект. Саудитска Арабия е най-големият производител в петролния картел ОПЕК (Организация на страните експортьорки на петрол) и посредством повишение на производството може да помогне за понижаване на цените на суровината, които сега са на най-високото си равнище от 14 години.

Въпреки това страната беше наказана от демократичния свят за редица нарушавания на правата на индивида: присъединяване й в спора в прилежащ Йемен, убийството през 2018 година на журналиста Джамал Хашоги, за затваряне на дисиденти и за необятното потребление на смъртно наказване. Финансовият министър Риши Сунак сподели, че министър председателят е " безусловно прав " да се ангажира със Саудитска Арабия по отношение на увеличението на енергийните доставки. Англия би трябвало да се концентрира върху увеличението на вътрешното произвеждане на сила посредством създаване на нови нуклеарни мощности и морски вятърни паркове, с цел да понижи зависимостта от страни като Русия и Саудитска Арабия.
Нестабилност
Енергийните пазари бяха нестабилни по време на пандемията, защото неочакваните промени в икономическата интензивност повлияха както на предлагането, по този начин и на търсенето. През 2020 година облагите на Saudi Aramco спаднаха внезапно, защото международната стопанска система се забави. Но повторното отваряне на доста страни докара до внезапно повишаване на цените на петрола и газа през 2021 година Това усили приходите на всички огромни компании в бранша. Saudi Aramco съобщи, че възнамерява да усили финансовите си разноски до 45-50 милиарда $ тази година и в допълнение да ги повиши доникъде на десетилетието. Миналата година финансовите разноски бяха 31.9 милиарда $.
Реклама
Това ще увеличи нейния " оптимален резистентен потенциал " на недопечен нефт до 13 млн. барела дневно до 2027 година, оповестиха от компанията. Тя също по този начин има за цел да усили производството на газ с повече от 50% до 2030 година Саудитска Арабия е произвеждала малко над 10 млн. барела нефт дневно през февруари. Нетната облага на компанията се усили над два пъти през предходната година - от 49 милиарда на 110 милиарда $. Тъй като цените на силата остават високи, анализаторите чакат облагата да нарасне в допълнение през 2022 година Saudi Aramco съобщи, че възнамерява да развие забележителен потенциал за експорт на водород и да стане световен водач в технологиите за хващане и предпазване на въглерод.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР