Държавният ни глава ще поиска ЕС да наложи мониторинг, който

...
Държавният ни глава ще поиска ЕС да наложи мониторинг, който
Коментари Харесай

Радев: България ще наложи вето, ако се стигне до санкции срещу Русия в ядрената енергетика


Държавният ни глава ще изиска Европейски Съюз да наложи мониторинг, който да подсигурява спазването на правата на македонските българи

Всички европейски водачи ще се срещнат с президента на Украйна (Володимир Зеленски - бел. ред.). Време е една година след започването на тази кръвопролитна война фокусът да бъде подложен най-много върху ограниченията за нейното прекратяване, както и върху възобновяването на всички дипломатически старания, тъй че да търсим спокойно решение на спора. България ще продължава да поддържа украинците на място в тяхната обективна борба за страната им, в обезпечаването им на благоприятни условия за прекарване на тези сериозни зимни месеци, както и украинските бежанци в България.

Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в Брюксел преди изключителното съвещание на Европейския съвет, което се организира на 9 и 10 февруари.

Припомняме, че в съвещанието ще взе участие и президентът на Украйна Володимир Зеленски, който се чака да организира среща с всички европейски водачи по групи и да изиска още оръжие за Украйна.

Президентът бе безапелационен, че ще призове Европейски Съюз да употребява цялата си мощ и принадлежности за фокусиране на дебата в посока прекратяване на военните дейности.

„ Неколкократно съм заявявал, че ние не можем да приемем наказания в региона на нуклеарната енергетика против Русия, тъй като това ще повлияе директно на нашата нуклеарна енергетика. Отчитаме всички области, където може да се наложат наказания. В тази област сме доста деликатни. Ако се наложи, ще наложим несъгласие “, съобщи президентът на България.

„ Служебното държавно управление извърши задачата, сложена от 48-ото Народно заседание, да се даде въоръжение от запасите на българската войска. Надявам се това да не се позволява в бъдеще, това е кръвопролитна война. Все по-рядко слушам апели за мир, а единствено за победа, без някъде някой да е дефинирал какво значи победа “,  посочи още Радев.

Относно тематиката за незаконната миграция Румен Радев подсети, че това е сериозен проблем освен за България. Той акцентира какъв брой доста е вложено в защитата на границата ни.

„ Този проблем провокира демократичните устои от Европейски Съюз. България поставя големи старания, инвестирахме доста от нашия бюджет и за инфраструктура, за защита с жива мощ, и за механически средства с видеонаблюдение, само че нашите запаси са незадоволителни. В последните месеци водим дейна дипломатическа активност на всички равнища, тъй като защитата на външните граници на Европейски Съюз не е единствено наш ангажимент, а на всички страни членки на Европейски Съюз. Все повече водачи, вследствие на дипломатическите ни старания, се афишират за по-активна поддръжка към нашите граници. Ще слага настоятелно опцията да се започва пилотен план за усилване на защитата на българо-турската граница с финансиране от Европейски Съюз “, разяснява Радев.

Държавният глава даде обещание, че ще повдигне още веднъж тематиката, защото това е въпрос за европейските полезности и правила. „ За първи път сложих казуса за правата на македонските българи преди две години. Наложи се да натрапвам два пъти несъгласие, до момента в който европейските сътрудници схванат нашата позиция, която е съответната европейска позиция, която залегна в преговорната рамка с Република Северна Македония “, уточни президентът.

Антибългарската акция в Северна Македония вече води до закононарушения от ненавист - палежи, пукотевица против наши български клубове там, физическо принуждение против македонски българи и български жители в РСМ. Очаквам безапелационна институционална реакция от управляващите в РСМ и незабавни дейности за търсене и гонене на причинителите. За страдание, все още не виждам нужната политическа воля. Налице е едно разминаване на упоритостите на РСМ и поетите задължения за налагане на демократични правила. Отричането на съществуването на тези проблеми единствено отсрочва решението, води до още закононарушения и чувство за безотговорност и единствено подтиква закононарушенията от ненавист “, акцентира още Радев.

Президентът прикани да се наложи мониторинг от Европейски Съюз на правата на българите в РСМ.

„ Затова ще прикани доста ясно своите сътрудници за повече взаимност и ангажираност за правата на българите и македонските българи “, сподели Румен Радев.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР