Държавният глава сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за

...
Държавният глава сезира Конституционния съд за разпоредби от Закона за
Коментари Харесай

Извънредно от Дондуков 2! Президентът даде бюджетът на Конституционния съд

Държавният глава сезира Конституционния съд за разпореждания от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година, които са в прорез с конституционните правила на обществената и правовата страна. Това оповестиха от прессекретариата на президента. Според президента непостъпването на средства от концесията на летище София във Фонда за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система е конституционно недопустимо, оповестява Блиц.

За да не забави действието на бюджетния закон от началото на 2019 година, президентът обнародва Закона за държавния бюджет на Република България, макар несъгласието с някои положения в него. Държавният глава сезира Конституционния съд за разпореждания, които засягат съществени права на жителите. Конституционното им самопризнание изисква от законодателя да зачита техните проявления и да не отстъпва от съществуващите им гаранции. Според президента това обвързване не е изпълнено с наредбите на член 96 и § 14, т. 1, 2, 3, б. „ а “ и § 15 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година Приетите с тях правила са оттегляне от правилата на обществената и правовата страна, основават неравноправие пред закона и използването им ще докара до противоконституционни последствия.

Според президента непостъпването на средства от концесията на летище София във Фонда за гарантиране резистентност на държавната пенсионна система е конституционно недопустимо. Правото на пенсионно обезпечаване би останало просто една декларация, в случай че страната не основава гаранции за неговото практикуване. Неразривната връзка сред това право и отговорностите на страната изисква да се регистрират съществуващите действителности, поставящи в риск пенсионната система - неподходящото съответствие сред работещите и пенсионерите, застаряването на популацията, ниските приходи. Социалната страна би трябвало да приема закони, които да стабилизират тази система. Ограничаването на приходоизточниците на Фонда слага под подозрение дълготрайното осъществяване на неговото предопределение – да подсигурява стабилността на пенсионната система. Така законодателят се отклонява неприемливо от правилото на обществената страна и заплашва упражняването на едно конституционно обезпеченото право на жителите.

В настояването се оспорва и въвеждането на упражненото право на пенсия като несъответственост със заемане на служба за държавен чиновник. Реализирането на едно конституционно право, което не въздейства отрицателно върху безпристрастното и законосъобразно осъществяване на държавната работа в публичен интерес, не може да направи едно лице негодно да е държавен чиновник. Приетата уредба основава неравно отнасяне според от основанието за пенсиониране и визира добити права, в нарушаване на правилата за тъждество пред закона и правовата страна. Това законодателно решение не разрешава да се отчетат потребностите в другите администрации. Създава се заплаха за осъществяването на обществени функционалности, за които след наложителните съгласно закона уволнения може да не се намерят професионално готови претенденти.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР