Държавният глава Румен Радев свика служебните министри на среща в

...
Държавният глава Румен Радев свика служебните министри на среща в
Коментари Харесай

Заради COVID-19: Извънредна среща на президента Румен Радев със служебни министри

Държавният глава Румен Радев свика служебните министри на среща в Президентството. Поводът - разпространяването на COVID-19 у нас.

Според Радев не е било обещано задоволително време, с цел да се приспособяват влезлите в действие от четвъртък ограничения и това е провокирало стрес измежду хората. Постави и въпроса за връщането на учениците в клас.

По думите на Радев предходните ръководещи са насадили трайно съмнение към имунизациите. Последва изострен коментар от водача на ГЕРБ - Бойко Борисов.

На изключителната намира се разискаха належащи въпроси, вързани с COVID-19.

Снимка: bTV

Президентът Румен Радев се съгласи с въвеждането на зелен документ, само че насочи рецензии към неналичието на задоволителен интервал за акомодация. Присъстващите се съгласиха и че е нужен по-стриктен надзор.

Обсъжда се и връщането на по-малките възпитаници в присъствена форма на образование. Трябва обаче да се обезпечи безвредна среда, тъй като броят на карантинираните деца и учители се усилва непрекъснато.

От на следващия ден - към отдалечено образование минават и учениците във Варна.

И президентът, и служебният кабинет се сплотиха към концепцията учениците от 1. до 4. клас да се върнат допустимо най-бързо в класните стаи. Това обаче може да се случи единствено при обезпечаване на безвредна среда.

„ Има щадящи проби - близалки или със слюнка, които всяко дете може единствено да направи “, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.

Карантинираните възпитаници са се нараснали 5 пъти от началото на образователната година.

„ В този баланс сред здраве и присъствено образование няма по какъв начин да подценяваме детайлът здраве. Смятам, че разсъдъкът ще надделее, и болшинството от родителите ще подхващат тази форма ", сподели служебният учебен министър Николай Денков.

Снимка: bTV

Според учебни шефове постоянното проучване може да се обезпечи присъственото образование. В 51. учебно заведение към този момент имат опит с такива проби на контактни възпитаници.

„ Успяхме да ги убедим, че е по-добре да им създадем този тест, в сравнение с да бъдат карантинирани. Родителите в случай че желаят децата на учебно заведение, би трябвало да поддържат тази мярка “, съобщи Асен Александров, шеф на 51. СУ „ Елисавета Багряна “.

Снимка: bTV
Според математика Лъчезар Томов отдалеченото образование би трябвало да остане, тъй като ще понижи заболеваемостта.

„ В България с заразяват първо децата. Една до две седмици - всички останали. Това връщане у дома ще докара до края на идната седмица доста забележим спад в броя на инфектираните деца “, счита математикът.

На срещата Радев съобщи, че поддържа въвеждането на зеления документ като различна мярка, само че насочи рецензии към министрите.

„ Подкрепих вашето решение. То оставя обществото и икономическият живот отворени. Начинът на въвеждане обаче търпи сериозна рецензия. На хората не беше обещано задоволително време да приспособяват тези ограничения “, сподели Радев.

„ Критиките, че единствено 20% а имунизирани и по тази причина не е подобаваща. Ами точно, това я прави подобаваща. Каква е другата мярка? Локдаун и след това отново локдаун “, разяснява Кацаров.

По искане на президента ще се изследва дали и пробата за антитела не може да се употребява като зелен документ, както и дали има болести, при които имунизацията против COVID-19 не е целесъобразна. Кацаров увери, че в късата характерност на всеки от утвърдените препарати няма посочени сходни противопоказания.

Гратисният интервал, в който санкции за липса на зелен документ няма да се постановат, изтича през днешния ден. От на следващия ден нарушителите ще се глобяват.

Отново от на следващия ден хората, които са преболедували COVID-19, ще могат да изтеглят документа си от портала his.bg. Tой е с годност една година от боледуването и важи за диагностицираните както с PCR, по този начин и с антигенен тест.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР