Държавният глава Румен Радев свика служебните министри на среща в ...

Държавният глава Румен Радев свика служебните министри на среща в

Заради COVID-19: Извънредна среща на президента Румен Радев със служебни министри

Държавният глава Румен Радев свика служебните министри на среща в Президентството. Поводът-разпространяването на Коронавирус-19 у нас.

Според Радев не е било обещано задоволително време, с цел да се приспособяват влезлите в действие от четвъртък ограничения и това е провокирало стрес измежду хората. Постави и въпроса за връщането на учениците в клас.

По думите на Радев предходните ръководещи са насадили трайно съмнение към имунизациите. Последва изострен коментар от водача на ГЕРБ-Бойко Борисов.

На изключителната намира се разискаха належащи казуси, вързани с Коронавирус-19.

Снимка: bTV

Президентът Румен Радев се съгласи с въвеждането на зелен документ, само че насочи рецензии към неналичието на задоволителен срок за акомодация. Присъстващите се съгласиха и че е нужен по-прецизен надзор.

Обсъжда се и връщането на по-малките възпитаници в присъствена форма на образование. Трябва макар че да се обезпечи безопасна среда, тъй като бройката на карантинираните деца и учители се усилва непрекъснато.

От на следващия ден-към отдалечено образование минават и учениците във Варна.

И президентът, и служебният кабинет се сплотиха към концепцията учениците от 1. до 4. клас да се върнат допустимо най-бързо в класните стаи. Това макар че може да се случи единствено при обезпечаване на безопасна среда.

„ Има щадящи проби-близалки или със слюнка, които всяко дете може единствено да направи “, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.

Карантинираните възпитаници са се увеличили 5 пъти от началото на учебната година.

„ В този баланс сред здраве и присъствено образование няма по какъв начин да подценяваме детайлът здраве. Смятам, че разсъдъкът ще надделее, и болшинството от родителите ще подхващат тази форма ", сподели служебният учебен министър Николай Денков.

Снимка: bTV

Според учебни шефове редовното проучване може да се обезпечи присъственото образование. В 51. учебно заведение към този момент имат опит с такива проби на контактни възпитаници.

„ Успяхме да ги убедим, че е по-добре да им извършим този тест, в сравнение с да бъдат карантинирани. Родителите в случай че желаят децата на учебно заведение, би трябвало да поддържат тази мярка “, съобщи Асен Александров, шеф на 51. Софийски университет „ Елисавета Багряна “.

Снимка: bTV
Според математика Лъчезар Томов отдалеченото образование би трябвало да остане, тъй като ще намали заболеваемостта.

„ В България с заразяват първо децата. Една до две седмици-всички останали. Това връщане у дома ще докара до края на следващата седмица доста забележим спад в броя на инфектираните деца “, счита математикът.

На срещата Радев съобщи, че поддържа въвеждането на зеления документ като различна мярка, само че насочи рецензии към министрите.

„ Подкрепих вашето решаване. То оставя обществото и икономическият живот отворени. Начинът на въвеждане макар че търпи напрегната рецензия. На хората не беше обещано задоволително време да приспособяват тези ограничения “, сподели Радев.

„ Критиките, че единствено 20% а имунизирани и по тази причина не е подобаваща. Ами точно, това я прави подобаваща. Каква е другата мярка? Локдаун и след това отново локдаун “, разяснява Кацаров.

По настояване на държавния глава ще се изследва наистина ли и пробата за антитела не може да се употребява като зелен документ, както и наистина ли има болести, при които имунизацията против Коронавирус-19 не е целесъобразна. Кацаров увери, че в късата характеристика на всеки от утвърдените препарати няма посочени сходни противопоказания.

Гратисният срок, в който санкции за липса на зелен документ няма да се налагат, изтича през днешния ден. От на следващия ден нарушителите ще се санкционират.

Отново от на следващия ден хората, които са преболедували Коронавирус-19, ще могат да изтеглят документа си от портала his.bg. Tой е с годност една година от боледуването и важи за диагностицираните както с PCR, по този начин и с антигенен тест.

Източник: btvnovinite.bg