Държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените

...
Държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените
Коментари Харесай

Румен Радев ще проведе консултации за новия състав на ЦИК

Държавният глава Румен Радев ще организира съвещания с парламентарно показаните партии и обединения за сформирането на новия състав на Централната изборна комисия, пердаде БНР.

Със собствен декрет президентът дефинира разпоредбите за осъществяване на обществените съвещания и процедурата за назначение на 15-те членове на комисията.

Четирима представители в изборния орган ще има ГЕРБ-СДС, по трима " ИТН " и Българска социалистическа партия, по двама Движение за права и свободи и обединението " Демократична България " и един представител ще бъде излъчен, от най-малката коалиция в Народното събрание " Изправи се! Мутри вън! ".

Вчера Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия реши да предложи Емил Войнов като зам.-председател, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева. От " Изправи се! Мутри вън! " оповестиха, че оферират за член на ЦИК Росица Матева, която в този момент ръководи Обществения съвет към комисията.

След последните ремонти на Изборния закон президентът, като се изключи че ще назначи състава на ЦИК, ще организира и консултациите за сформирането, които преди се организираха в Народното събрание. Румен Радев обаче подсети на критиците си преди дни, че това не значи по-големи негови пълномощия:

" Като президент по този новия закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера който и да било за член на Централната изборна комисия. Това е отговрност на парламентарните групи, които също предлагат ръководителя и заместниците, и секретаря на Централната изборна комисия. Разликата в публичните съвещания. "

Пред презиента партиите и обединенията ще показват номинираните за членове на ЦИК като имена и длъжности, като би трябвало между тях да реализират единодушие за управлението. Кой ще е ръководител и секретар, в случай че такова единодушие няма,ще се дефинира посредством чоп.

Нито една групировка не може да има болшинство в състава на комисията. Тези, които не получат председателско място или това на секретаря, имат квота за по един заместник-председател.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР