Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Републиканския алианс печели

...
Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, кандидат на Републиканския алианс печели
Коментари Харесай

Ердоган печели изборите с над 2 млн. гласа разлика. Остава начело на Турция

Държавният глава Реджеп Тайип Ердоган, претендент на Републиканския алианс печели 52,08% от гласовете на президентския балотаж в Турция. Претендентът Кемал Кълъчдароглу, претендент на опозиционния Национален алианс, остава с 47,92%. Това демонстрират първите резултати след гласуването през днешния ден, основани единствено на 99,17 на 100 от бюлетините.

Избирателната интензивност е била 84,6%. Ердоган е получил 27 286 842 гласа, а за противникът му са дали своят вот 25 109 641 души от турските гласоподаватели.

Малко след 20 ч. в квартал Късъклъ в Истанбул стартира протест на Ердоган, на който се събраха голям брой негови поддръжници.

Междувременно представителят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Йомер Челик съобщи, че резултатите от днешното гласоподаване
демонстрират мощна поддръжка за Ердоган.
Челик написа в Туитър, че Партията на справедливостта и развиването (ПСР), чийто ръководител е Ердоган, окачествява втория тур на президентските избори като „ празник на демокрацията “.

Това е празник на демокрацията. Победител ще бъде цяла Турция. Никой от нашите жители не би трябвало да бъде афектиран и смутен. Никой жител няма да бъде губещ. Нека посрещнем резултатите от изборите със зрялост и да се поздравим взаимно за укрепването на нашата народна власт, написа в акаунта си в Туитър представителят на ПСР Йомер Челик

На първия тур от президентските избори на 14 май по-малко от половин % не доближи на настоящия държавен глава да завоюва – за Ердоган гласоподаваха 49,52% от имащите право на глас 64 190 651 турски жители. Основният му конкурент Кемал Кълъчдароглу получи 44,88% от гласовете на гласоподавателите. Класиралият се на трето място Синан Оган прикани последователите си да гласоподават на втори тур за Ердоган.

Повече от 64 милиона турци имаха право да гласоподават на днешния втори тур от изборите за държавен глава в 192 000 изборни секции в страната. В чужбина има регистрирани 3,4 млн. гласоподаватели, които са дали своят вот сред 20 и 24 май. Избирателните секции в Турция отвориха в 8 ч. сутринта и затвориха в 17 ч. Продажбата на алкохол бе неразрешена в деня на изборите. Избирателната интензивност в Турция нормално е висока.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР