Държавният газов доставчик Булгаргаз е внесъл в енергийния регулатор заявление

...
Държавният газов доставчик Булгаргаз е внесъл в енергийния регулатор заявление
Коментари Харесай

32% по-скъп газ през юли е заявил Булгаргаз

Държавният газов снабдител " Булгаргаз " е внесъл в енергийния регулатор заявление за повишаване на цената на природния газ през юли с 32 % или малко над 186 лева./МВтч без налози и такси. Това заяви шефът на сдружението Людмил Йоцов пред краткотрайната парламентарна комисия, проверяваща дейностите на публичния доставчик след прекъсването на съветския газ за България в края на април.

На уеб страницата на Комисията за енергийно и водно контролиране до сряда вечерта не бе оповестено заявката, което за следващ път се внася със забавяне и цената ще бъде избрана със задна дата, против което преди ден възразиха работодателските организации. Причината за това обаче е сключването до последно на краткосрочни различни контракти за нужните количества газ.

" За юли е контрактувано цялото количество, за август следва да бъде контрактувано. Октомври, ноември и декември сега с изключение на дълготрайния контракт с азерите все още нямаме нищо друго контрактувано ", призна Йоцов.

Като проблем той уточни повишаването на отговорностите на клиентите на сдружението. Само дългът на " Топлофикация София " към този момент е 272 милиона лв., сподели Йоцов.

Малко преди този момент енергийният министър в оставка Александър Николов заяви пред публицисти, че газохранилището в Чирен сега е цялостно към 35 %. Това е под междинното равнище на запълняемост на европейските газохранилища, за които ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен заяви по-рано денем, че са приблизително на 55 % от потенциала си. Според новия европейски правилник до края на октомври те би трябвало да са цялостни на 80 %.

По думите на Николов се работи за обезпечаването на всички нужни количества природен газ. Водят се диалози за спомагателни количества азерски газ над контрактуваните 1 милиарда куб. м годишно, които към този момент се доставят в цялостен размер от 1 юли, сподели още той, само че посочи, че би трябвало да се прави разлика сред цените по 25-годишен контракт и търговски договаряния, които включват доставка в този момент, незабавно на пазарна цена.

" Отделно, дано да не се не помни, че в последна сметка българската страна разполага с деен контракт с " Газпром Експорт " и връзката дотолкоз, доколкото обгръща естествени правни и търговски връзки, не е серпантина. Как се чака да бъдат запълнени хранилищата в цяла Европа, освен в България, в случай, че главен снабдител не е ясно по какъв начин ще реагира ", разяснява Николов пред публицисти в Народното събрание, където трябваше да има съвещание на парламентарната енергийна комисия, само че то се провали поради липса на кворум.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР